Coś słodkiego, zdrowego i dostępnego od ręki? Czy to możliwe? Oczywiście. Batony przygotuj w domu, zawiń w papier śniadaniowy i włóż do plecaka czy torebki. Robi się je chwilkę, są smaczne, pożywne, mają mnóstwo błonnika, witamin i składników mineralnych: magnezu, wapnia, manganu, potasu. Spróbuj! Nie pożałujesz 🙂
Składniki (na 4 małe batoniki)
- 10-15 moreli suszonych
- 5 łyżek pestek słonecznika
- sok z 1/2 małej cytryny
- 1 łyżka miodu (można pominąć w wersji wegańskiej) i dodać syrop z agawy – chodzi o to by dodać lepkości składnikom
- 10 orzechów laskowych
- 10 migdałów
- 2 łyżki płatków owsianych
Przygotowanie:
1. Do blendera wrzucić morele, 4 łyżki słonecznika (jedną zostawiamy na później, żeby chrupała), miód, sok z cytryny, 10 migdałów i blendujemy na gładką masę.
2. Jeśli będzie zbyt lepka, za mało spójna można dodać jeszcze słonecznika i ponownie zblendować.
3. Do masy dodajemy pozostałość słonecznika i pokrojone orzechy.
4. Wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Po wyjęciu oprószamy z jeden strony płatkami owsianymi. Kroimy i przechowujemy w lodówce do 3-4 dni maksymalnie.
Batoniki to doskonała przekąska do pracy, szkoły na uczelnię. Można je dawać dzieciakom jako 2 śniadanie wraz z innymi dodatkami. Sprawdzę się również po wysiłku fizycznym na siłowni, a także na dłuższe wyprawy np. rowerowe. 🙂
Zachęcony? Podejmij wyzwanie i spróbuj je zrobić. Zakochasz się! 🙂
INNE SŁODKIE INSPIRACJE
Teffianka i teff z musem z truskawek