Wegańskie batony morelowo-cytrynowe raw food

KREW Z MARCHWI PRZEPIS
Krem z marchwi
14 maja 2015
SENNOŚĆ PO POSIŁKU DIETA
Senność po jedzeniu – co ją powoduje i jak z nią walczyć?
26 maja 2015

Wegańskie batony morelowo-cytrynowe raw food

batony morelowe row food

Coś słodkiego, zdrowego i dostępnego od ręki? Czy to możliwe? Oczywiście. Batony przygotuj w domu, zawiń w papier śniadaniowy i włóż do plecaka czy torebki. Robi się je chwilkę, są smaczne, pożywne, mają mnóstwo błonnika, witamin i składników mineralnych: magnezu, wapnia, manganu, potasu. Spróbuj! Nie pożałujesz 🙂

Składniki (na 4 małe batoniki)

  • 10-15 moreli suszonych
  • 5 łyżek pestek słonecznika
  • sok z 1/2 małej cytryny
  • 1 łyżka miodu (można pominąć w wersji wegańskiej) i dodać syrop z agawy – chodzi o to by dodać lepkości składnikom
  • 10 orzechów laskowych
  • 10 migdałów
  • 2 łyżki płatków owsianych

Przygotowanie:

1. Do blendera wrzucić morele, 4 łyżki słonecznika (jedną zostawiamy na później, żeby chrupała), miód, sok z cytryny, 10 migdałów i blendujemy na gładką masę.

2. Jeśli będzie zbyt lepka, za mało spójna można dodać jeszcze słonecznika i ponownie zblendować.

3. Do masy dodajemy pozostałość słonecznika i pokrojone orzechy.

4. Wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Po wyjęciu oprószamy z jeden strony płatkami owsianymi. Kroimy i przechowujemy w lodówce do 3-4 dni maksymalnie.

Batoniki to doskonała przekąska do pracy, szkoły na uczelnię. Można je dawać dzieciakom jako 2 śniadanie wraz z innymi dodatkami. Sprawdzę się również po wysiłku fizycznym na siłowni, a także na dłuższe wyprawy np. rowerowe. 🙂

Zachęcony? Podejmij wyzwanie i spróbuj je zrobić. Zakochasz się! 🙂

INNE SŁODKIE INSPIRACJE

Teffianka i teff z musem z truskawek

Mus czekoladowy z bananem i mango

Superszybkie ciasteczka z cieciorki

Oceń ten artykuł
Kamila Urbaniak
Kamila Urbaniak
Mgr dietetyki. Ukończyłam studia dietetyczne na Uniwersytecie Medycznym w Warszawie, a także w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Uczyłam się również w Akdeniz Univeristy in Antalya. Obecnie uczę się w najstarszej szkole coachingu w Europie czyli Manhattan Noble Coaching w Anglii. Mieszkam w Anglii. Prywatnie uwielbiam czytać, uczyć się, doskonalić, poznawać siebie, słuchać audiobooków i podcastów. I wiele więcej. :)
Przeczytaj poprzedni wpis:
KREW Z MARCHWI PRZEPIS
Krem z marchwi

Zupy są proste do ugotowania, pożywne i zdrowe. Niedoceniana przez wiele gospodarstw domowych marchewka, którą kupi wszędzie absolutnie każdy jest wdzięcznym warzywem, dodatkowo tanim, które warto […]

Zamknij