Jednym z najprostszych sposobów na przygotowanie posiłku jest stworzenie własnej sałatki. Jest ona idealnym sposobem na włączenie do diety warzyw oraz poeksperymentowanie ze smakami poprzez umiejętne łączenie składników. Proponuję przygotować sałatkę z cennego dla zdrowia szpinaku, tłustego boczku, bogatych w potas pomidorów, orzechów włoskich, gdyż są rewelacyjnym źródłem kwasów tłuszczowych omega 3 oraz nasion słonecznika, zawierających sporą ilość witaminy E.
Potrzebne składniki do przygotowania sałatki to:
• 100g szpinaku
• 50g boczku
• 200g świeżych pomidorów
• 30g nasion słonecznika
• 30g orzechów włoskich
Sposób przygotowania sałatki:
1. Szpinak należy dokładnie umyć. Następnie zalać zimną wodą na 5 minut. Odcedzić.
2. Boczek należy pokroić w bardzo drobne paseczki i usmażyć na patelni bez tłuszczu.
3. Nasiona słonecznika należy uprażyć na patelni.
4. Pomidory świeże należy drobno pokroić.
5. Na koniec całość posypać orzechami włoskimi oraz uprażonymi nasionami słonecznika.
[alert style=”warning”]
Wartość odżywcza sałatki:
Białko: 22,9g
Tłuszcz: 55,6g
Węglowodany: 23g
Błonnik pokarmowy: 8,8g
Wartość kaloryczna wynosi 683,6 kcal
[/alert]
SZPINAK
Szpinak dzięki zawartości witaminy C oraz witaminy A wzmocni Twoją odporność. Zawiera również beta-karoten, który jest naturalnym obrońcą przed wolnymi rodnikami, które odpowiadają m.in. za procesy starzenia się organizmu. Regularne spożywanie szpinaku będzie również korzystne dla Twoich oczu. Po więcej informacji zapraszam tutaj Dlaczego warto spożywać szpinak?
NASIONA SŁONECZNIKA
Nasiona słonecznika poza białkiem oraz wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi dostarczą do organizmu również błonnik pokarmowy, witaminę E, witaminy z grupy B oraz magnez i żelazo.
ORZECHY WŁOSKIE
Są bardzo dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega 3, które wykazują działanie przeciwzapalne oraz obniżają ciśnienie krwi. Regularne spożywanie orzechów przyczyni się również do obniżenia poziomu stresu, opóźni procesy starzenia oraz będzie dobrą bronią w walce z nowotworami.
Proponowana sałatka jest bez dressingu jeśli natomiast chcesz go również przygotować, może zainspiruje Cię kilka ciekawych pomysłów 🙂
5 pomysłów na łatwy i szybki dressing do sałatki
Sałatki są odpowiednie na każdy posiłek zaczynając od śniadania, a kończąc na kolacji. Należy jednak pamiętać o odpowiednim łączeniu składników. W zależności od tego czy sałatka jest głównym posiłkiem czy tylko dodatkiem jej skład będzie się różnił. Ważna informacja ! Jeśli sałatka ma stanowić główny posiłek należy zadbać o odpowiedni dowóz wszystkich składników odżywczych, czyli białka, tłuszczów i węglowodanów. Źródłem białka może być m.in. mięso, ryba lub jaja. Źródłem tłuszczów m.in. awokado, orzechy włoskie lub olej lniany. Natomiast źródłem węglowodanów może być m.in. komosa ryżowa, kasza jaglana lub pieczywo. Zachęcam do eksperymentowania ! 🙂
Na koniec jeszcze kilka przepisów na sałatki, aby ułatwić Ci ich przygotowywanie ! 🙂 7 sposobów na pyszne sałatki
Źródło:
1. Ciborowska H, Rudnicka A. Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Warszawa: PZWL; 2014.
2. Kunachowicz H, Nadolna I, Iwanow K, Przygoda B. Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw. Warszawa: PZWL; 2012.