Nie napiszę nic oryginalnego, jeśli przyznam, że jako dziecko i jeszcze wiele lat później szczerze nie znosiłam szpinaku. Aż do momentu kiedy nauczyłam się go przyrządzać. I wtedy szpinak królował na moim talerzu jako sos do makaronów, a teraz króluje w szklankach jako koktajl 🙂 Jakiś czas temu zupełnie oszalałam na punkcie tego zielonego napoju i codziennie blendowałam liście szpinaku z innymi warzywami i owocami. Efekty eksperymentów w postaci przepisów podrzucam poniżej. Dorzucaj swoje składniki, mieszaj, dodawaj i odejmuj 🙂 Szpinak to wdzięczne warzywo i zniesie wszystko 😉 Poniżej znajdziesz garść innych przepisów z wykorzystaniem szpinaku i jarmużu. Sprawdź też dlaczego warto jeść szpinak. Dobrej zabawy w kuchni!!!
Więcej przepisów znajdziesz również we wpisie
Letnie zielone koktajle ze szpinakiem 🙂
Smoothies z jarmużu
PRZEPISY NA ZIELONE KOKTAJLE ZE SZPINAKIEM
KOKTAJL ODŻYWCZY
Szpinak, jabłko, banan, siemię lniane
- 2 duże garście szpinaku
- średniej wielkości jabłko (u mnie szara reneta)
- Pół banana
- Łyżka siemienia lnianego
- 150 ml wody
KOKTAJL ORZEŹWIAJĄCY
Szpinak, mandarynka, jabłko, cytryna
- 2 duże garście szpinaku
- 3 mandarynki
- 1 średniej wielkości jabłko
- Sok z ½ cytryny
- 150 ml wody
KOKTAJL ROZGRZEWAJĄCY
Szpinak, pomarańcza, miód, limonka, imbir
- 2 duże garście szpinaku
- 1 pomarańcza
- łyżeczka miodu
- sok z ½ limonki
- plasterek świeżego imbiru
- 150 ml wody
KOKTAJL OCZYSZCZAJĄCY
Szpinak, awokado, ogórek, seler naciowy, cytryna
- 2 garście szpinaku
- pół awokado
- ogórek gruntowy
- łodyga selera naciowego
- sok z 1/2 cytryny
- ewentualnie łyżeczka sproszkowanej spiruliny
- 150 ml wody
Na koniec kilka innych inspiracji na szpinakowe zielone super zdrowe i super pyszne koktajle 🙂
DLACZEGO WARTO JEŚĆ SZPINAK?
Szpinak to skarbnica antyoksydantów – β-karotenu, luteiny, kwercetyny, witaminy C, przez co wykazuje działanie antynowotworowe. Zawiera też sporo składników mineralnych – potasu, magnezu i żelaza. Potas obniża ciśnienie krwi, a razem z magnezem regulują pracę serca. Magnez polecany jest też osobom zestresowanym, gdyż łagodzi reakcję na stres poprzez hamowanie uwalniania adrenaliny i noradrenaliny z zakończeń nerwowych. Szpinak to też żelazo, niezbędne w produkcji krwinek czerwonych, dlatego świetnie się sprawdzi u osób z anemią.