Dopadło mnie przeziębienie. Pierwsze w okresie jesienno-zimowym i mam nadzieję ostatnie. Czym się kuruję? Domowymi sposobami m.in. naparem z imbiru. Kłącze imbiru działa rozgrzewająco, przeciwbólowo, a także zwalcza bakterie, wirusy i grzyby. Imbir swój ostry smak zawdzięcza obecności gingerolu.
Składniki:
- 2 plastry świeżego imbiru
- łyżeczka miodu
- 2-3 plastry limonki
Przygotowanie:
- Plastry obranego kłącza imbiru zalewamy wrzącą wodą, przykrywamy talerzykiem i odstawiamy do ostygnięcia.
- Kiedy napar ostygnie i będzie nadawał się już do picia dodajemy miód i plastry limonki.
Wskazówki:
- Kłącze imbiru możemy zaparzać kilka razy.
- Jeśli wolimy ostrzejszy smak naparu możemy dodać więcej imbiru.
Imbir stosowany jest nie tylko w przeziębieniu. Roślina ta jest wykorzystywania w łagodzeniu wielu dolegliwości i w różnych schorzeniach – wykazuje działanie przeciwutleniające, przeciwnowotworowe, łagodzi bóle miesiączkowe, działa przeciwwymiotnie, działa korzystnie na układ oddechowy i w chorobach stawów. Nieco więcej o tym pojawi się już niebawem na blogu 🙂