Lody malinowe zrobiłam w ramach eksperymentu. Tym razem dodałam do nich odżywkę białkową. Chciałam sprawdzić jak to wpłynie na smak i konsystencję. Wyszły naprawdę bardzo smaczne, ale mam wrażenie, że przez dodatek odżywki szybciej się rozmrażają niż lody mango z pistacjami czy czekoladowe. Może to i dobrze 🙂 Jeśli jesteś na diecie bezmlecznej lub wegańskiej pomiń odżywkę w lodach malinowych i gotowe!
Lody możesz zrobić też z innymi owocami sezonowymi np. truskawkami, borówkami czy jeżynami! Wyjdą tak samo pyszne! 🙂 Dodatek odżywki białkowej słodzonej stewią sprawia, że nie trzeba dodawać do nich już żadnego innego słodziwa, ale jeśli pominiesz odżywkę dodaj np. miód, ksylitol, erytrol czy syrop z agawy. Coś co je po prostu osłodzi. Jeśli lubisz lody kwaskowe pomiń słodziwo.
Sprawdź też przepis na:
LODY MALINOWE – PIEKIELNIE PROSTY PRZEPIS (NA 6 SZTUK)
SKŁADANIKI:
- 120 g mleczka kokosowego (jakie wybrać sprawdź tutaj)
- 2 łyżeczki nasion chia (można pominąć)
- około 200 g świeżych malin (zimą można zastąpić mrożonymi)
- 1 miarka odżywki białkowej waniliowej (użyłam My Protein Wanilia Stewia)
- 20 g płatków migdałowych
- 2 łyżeczki erytrolu (pomiń jeśli zastosujesz odżywkę, no chyba, że uwielbiasz bardzooo słodkie lody 🙂
PRZYGOTOWANIE
Zblenduj maliny z mleczkiem kokosowym. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Najlepiej sprawdza się trzepaczka do jajek. Dokładnie pozbywa się grudek z odżywki.
Rozlej masę do foremek na lody. Mnie wyszło 6 lodów na patyku i włóż do zamrażarki na minimum 3-4 godziny. Gotowe! Domowe lody malinowe na patyku idealne na upały dla całej rodziny! 🙂