Domowe lody mango to w obecnych okolicznościach klimatycznych jedyna słuszna opcja słodkości + orzeźwienia. 🙂 Ja bym za lody dała się pokroić! Uwielbiam je! Problem tylko w tym, że wiele opcji dostępnych w sklepach nie jest jadalna albo super hiper kaloryczna.
W najnowszym ebooku ze zdrowymi słodkościami znajdują się dwie propozycje na lody na patyku, które są zdrowe, niskokaloryczne i można spokojnie jadać je nie tylko na dietach eliminacyjnych, ale podać dzieciakom, zjeść gdy masz insulinooporność, no i oczywiście podczas odchudzania.
Sprawdź też przepis na:
DOMOWE LODY MANGO Z PISACJAMI – 6 PORCJI
SKŁADNIKI:
- 1 sztuka mango ok. 280 g
- 100 g mleczka kokosowego (gęstego czyli takiego które zwykle jest w puszce, nie napoju kokosowego) <— –sprawdź jak wybrać dobrej jakości mleczko kokosowe
- 2 łyżki pistacji – 18 g
- 1 łyżka nasion chia – 10g
- 1 łyżka erytrolu – 10 g (użyj jeśli chcesz słodsze lody lub gdy mango nie było wystarczająco słodkie – erytrol nie ma wpływu na kaloryczność ponieważ ilość kalorii w erytrolu wynosi 0 🙂
PRZYGOTOWANIE:
Mleczko kokosowe podgrzej z dodatkiem erytrolu. Mango zblenduj na gładką masę. Do podgrzanego mleczka dodaj mango, chia i pokrojone pistacje (zostaw kilka, aby udekorować lody na spodzie przy patyczku jak na zdjęciu). Wystudź i włóż do lodówki na około godzinę aby masa nieco stężała.
Do foremek na lody wyłóż masę i włóż patyczki, udekoruj pozostałymi pistacjami przy patyczkach.
Z moim foremek wyszło 6 lodów na patyku. Następnie włóż lody do zamrażarki na minimum 3-4 godziny. I domowe lody mango gotowe!
Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie – 91,3 kcal, Białko – 1,5 g, Węglowodany 8,3 g, Tłuszcz – 5,7 g, Błonnik pokarmowy – 1,5 g, Wymienniki węglowdanowe – 0,8