bułeczki twarogowe

 

Bułeczki twarogowe na diecie? W ogóle bułeczki? Pewnie wiele osób miałoby się ochotę obruszyć? A przecież nie ma czym. W zdrowej diecie jest miejsce niemal na każdą potrawę/składnik, ale ja nie o tym chciałam. Te bułeczki nikomu krzywdy nie zrobią (wykluczając osoby, które konkretnych produktów oczywiście nie mogą jeść ze względu na stan zdrowia). Są bogate w białko za sprawą twarogu, przez co przy okazji bardziej sycące niż zwykłe bułki.

Można je przygotować w wersji na słodko dodając np. miód i kakao oraz wytrawnej jak w tym przepisie. Zachęcam do spróbowania i ulepszania przepisu. Bułeczki twarogowe robi się super szybko i naprawdę nie trzeba wielkich umiejętności kulinarnych, aby je upiec 😉

 

Inne przepisy na pieczywo znajdziesz poniżej:

Chleb żytnio-gryczany 

Chleb z mąki gryczanej i ryżowej

Chleb żytni z ziołami 

 

bułeczki twarogowe

 

BUŁECZKI TWAROGOWE BEZ PSZENICY

 

SKŁADNIKI (NA 6 BUŁECZEK):

  • 275 g twarogu półtłustego (jeśli Twoja kostka ma 300 lub 250 g, to też będzie ok)
  • 100 g mąki owsianej (można wymienić na pszenną pełnoziarnistą lub żytnią czy bezglutenową)
  • 50 g płatków jaglanych (można wymienić na inne płatki zbożowe np. owsiane)
  • 1 jajko lub 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego wymieszanego z 3 łyżkami gorącej wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 30 ml mleka krowiego lub roślinnego
  • sezam, mak czy słonecznik lub pestki dyni do posypania

 

PRZYGOTOWANIE:

Twaróg zblenduj z jajkiem oraz z mlekiem. Następnie do zblendowanej masy dodaj pozostałe składniki. Dokładnie wymieszaj,  po czym chwilę wyrabiaj ręką.

Masę podziel na 6 równych części. Zwilż nieco dłonie wodą, a następnie uformuj 6 bułeczek, nieco je spłaszczając.

Na papier do pieczenia wyłóż bułeczki, nożem zrób krzyżyki, zwilż górę odrobiną wody i posyp np. sezamem.

Piecz około 20-25 minut w 200 stopniach.

 

WSKAZÓWKI

  • Do środka można dodać pestki i nasiona oraz orzechy np. słonecznik, orzechy włoskie czy dynię.
  • W wersji bez jajek, tak jak w przepisie, zastąp je “glutkiem” z siemienia lnianego.
  • W wersji bezglutenowej użyj bezglutenowej mąki lub mąki jaglanej.
  • Mleko można pominąć lub dodać nieco wody.

 

Po więcej inspiracji, porad, a także przepisów zaglądaj na Facebooka oraz na mój Instagram. Do zobaczenia tam 🙂 Daj znać czy bułeczki Ci smakowały 🙂