Podobno pieczenie chleba w domu jest bardzo modne. Wiem jednak, że dla wielu osób myśl o tworzeniu zakwasu skutecznie odstręcza od samodzielnych wypieków. Nie martwcie się, chleb żytnio-gryczany jest bardzo prosty i oparty na drożdżach, więc nie wymaga wiele pracy i wyjątkowych umiejętności.
To, co ja w nim lubię, to brak mąki pszennej, a za to z mąką gryczaną, która jest bardzo zdrowa.
Jeśli martwi Was, że będzie miał smak jak kasza gryczana to nic bardziej mylnego. Chlebek jest lekko gorzkawy, ale mąka gryczana wytwarzana jest z kaszy białej, niepalonej, więc nie ma tego specyficznego posmaku. Spróbujcie koniecznie!
CHLEB ŻYTNIO-GRYCZANY Z CZARNUSZKĄ I BAZYLIĄ
SKŁADNIKI:
- 250 g mąki żytniej razowej
- 250 g mąki gryczanej
- 2 łyżeczki drożdży suszonych
- 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżki czarnuszki
- 2 łyżeczki bazylii
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- około 450 ml ciepłej wody
WYKONANIE:
- Wszystkie suche składniki wrzuć do miski. Dodaj wodę z dodatkiem oleju i dokładnie wymieszaj ręcznie lub w robocie kuchennych. Ciasto jest lepkie, klei się – to normalne.
- Przełóż do formy (keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej tłuszczem i pozostaw do wyrośnięcia przez około 40-50 minut w ciepłym miejscu (lub nagrzej piekarnik do 30 stopni i wstaw do piekarnika do wyrastania). Ewentualnie zostaw w misce, pozostaw do wyrośnięcia, a następnie przełóż do keksówki i znów pozwól wyrastać około 20 minut.
- Piecz przez 10-15 minut w 220 stopniach C, a następnie w 180 stopniach C przez około 40 minut. Zawsze sprawdź patyczkiem przed wyjęciem chleba czy jest dobrze upieczony.
- Chleb warto na wierzchu posmarować wodą/olejem i obsypać mąką przed pieczeniem. Wtedy mniej pęka.