Sałatki nie muszą być nudne i nie muszą być czasochłonne. Szczególnie jeśli niektóre składniki przygotowujemy w większej ilości lub do innych dań. Co powiesz na sałatkę z burakiem i bakłażanem? Ta sałatka to efekt grillowania sporej ilości bakłażana, który miał za zadanie być dodatkiem do obiadu, warzywem na kanapce oraz dodatkiem do upieczonej w przyprawach ciecierzycy. Ty możesz oczywiście użyć tutaj grillowanej cukinii, a ciecierzycę zastąpić tą z puszki. Kombinuj, a ten przepis potraktuj jako inspirację!
SAŁATKA Z BURAKIEM, GRILLOWANYM BAKŁAŻANEM I CIECIERZYCĄ PIECZONĄ
Składniki:
- miks dowolnych warzyw liściastych
- 1/2 surowego pokrojonego cieniutko buraka lub buraka ugotowanego/upieczonego
- 5-6 łyżek ciecierzycy z zalewy lub ciecierzycy z zalewy dodatkowo upieczonej w piekarniku w przyprawach (użyj tego, co masz 🙂 )
- kilka pomidorków koktajlowych
- 1/2 średniego bakłażana
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju z awokado/zarodków pszennych
- przyprawy: suszone pomidory, czosnek granulowany, zioła prowansalskie, pieprz, sól
Przygotowanie
- Bakłażana pokrój w plastry i namocz na około 15 minut w wodzie z dodatkiem odrobiny soli. Odsącz następnie bakłażana i obtocz w przyprawach. Grilluj na patelni grillowej z dodatkiem 1 łyżki oliwy. Tak grillowany bakłażan sprawdzi się nie tylko w sałatce, jak wspomniałam wyżej czy dodatku do obiadu, ale też świetnie smakuje na kanapce np. z hummusem.
- Pozostałe warzywa wyłóż na talerz, dodaj bakłażana i polej oliwą z oliwek lub olejem z awokado czy zarodków pszennych. Można tutaj też użyć dressingu miodowo-musztardowego czy klasycznego winegretu. W sezonie letnim świetnie sprawdzą się dodatkowo dodane w niewielkiej ilości maliny czy borówki.