Ryż z owocami morza z tego przepisu pojawia się u mnie dosyć często. Robię go zwykle z podwójnej porcji, aby wystarczył na 2 dni dla 2 osób i żeby jeszcze goście mogli się załapać 😉 Jako, że jest to danie jednogarnkowe łatwo można zabrać je w pojemniku do pracy.
Składniki:
- 2 torebki ryżu brązowego
- 250 g mieszanki owoców morza
- 250 g krewetek tygrysich
- 2 kartoniki przecieru pomidorowego / krojonych pomidorów
- łyżka oliwy z oliwek
- pół pora
- mała biała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki bazylii
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Ugotuj ryż.
- Mieszankę owoców morza wrzuć do wrzącej wody z łyżeczką bazylii i gotuj od momentu zagotowania się wody około 5 min. Po tym czasie do gotującej się mieszanki dorzuć krewetki i gotuj przez około 3 min.
- W tym czasie posiekaj cebulkę w drobną kostkę i pokrój pora w cienkie plasterki, a następnie duś na patelni w przecierze pomidorowym z dodatkiem łyżki oliwy z oliwek, aż warzywa zmiękną i stracą swój ostry smak.
- Dodaj do warzyw pozostały przecier pomidorowy, owoce morza, łyżeczkę bazylii, posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Duś chwilę na patelni.
- Połącz zawartość patelni z ryżem.
Wskazówki:
- Jeśli owoce morza i krewetki były zamrożone to przed wrzuceniem ich do gotującej się wody, przełóż je na durszlak i przelej wrzącą wodą.
- Zwykle używam pomidorów krojonych z czosnkiem i oliwą z Podravki. Używam ich do wszystkich dań, gdzie w przepisie pojawia się przecier pomidorowy, bo mają łagodniejszy smak od innych, które smakują trochę jak koncentrat pomidorowy.
- Dla urozmaicenia wyglądu potrawy możesz też dodać dziki ryż.
- Jeśli zabraliśmy to danie do pracy na obiad, podgrzewajmy je na niskiej mocy mikrofalówki.