Nie da się ukryć, że zwyczajnie w świecie przepisy Anny Starmach podbijają serca zwykłego zjadacza chleba, który chce zjeść smacznie, szybko i jeszcze dzięki pracy swoich rąk. W związku z tym postanowiłyśmy podzielić się z Wami 4 przepisami na lato z książki. Ku inspiracji i zastosowaniu w kuchni. Jednak w ramach modyfikacji ku zdrowotności cukier zamieniłyśmy na miód, stewię czy syrop z agawy.
CHŁODNIK OGÓRKOWY
SKŁADNIKI (dla 4 osób)
- 500 ml gęstego jogurtu naturalnego,
- 500 ml kefiru,
- 2 długie ogórki,
- 0,5 pęczka koperku,
- garść orzechów włoskich,
- 6 rzodkiewek,
- 1 mały ząbek czosnku,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- sól, pieprz.
PRZYGOTOWANIE
Umyte ogórki i rzodkiewki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a orzechy upraż i posiekaj. Natomiast czosnek przepuść przez praskę, koperek i szczypiorek posiekaj. W misce wymieszaj jogurt z kefirem, następnie dodaj startego ogórka i rzodkiewki, oliwę z oliwek, szczypiorek, koperek i czosnek. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posyp orzechami. Przechowuj w lodówce – chłodnik smakuje najlepiej, gdy jest mocno schłodzony.
PLACUSZKI Z CUKINII Z SOSEM CZOSNKOWYM
SKŁADNIKI (2-3 osoby)
- 2 średniej wielkości cukinie,
- 90 g mąki,
- 1 jajko,
- 1 płaska łyżeczka soli,
- olej rzepakowy lub oliwa z oliwek do smażenia.
PRZYGOTOWANIE
Cukinie umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a następnie przełóż na sitko i odciśnij rękoma, by pozbyć się nadmiaru wody. Cukinię przełóż do miski, dodaj jajko i wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąkę oraz sól i wymieszaj ponownie. Rozgrzej patelnię, nalej na nią odrobinę oliwy lub oleju i nakładaj placuszki łyżką. Smaż je ok. 3 minuty z każdej strony.
Podczas gdy smażą się placuszki, możesz zrobić sos np. czosnkowy.
PIERŚ KURCZAKA MARYNOWANA W OCCIE BALSAMICZNYM Z ZIOŁAMI
SKŁADNIKI (dla 4 osób)
- 5 pomidorów,
- cebulka dymna,
- 2 piersi kurczaka,
- 2 łyżki tartego parmezanu,
- 200 g rukoli,
- oliwa z oliwek,
- sól morska.
MARYNATA
- 2 ząbki czosnku,
- 5 łyżek octu balsamicznego,
- tymianek,
- rozmaryn,
- szałwia.
PRZYGOTOWANIE
Zioła posiekaj (potrzebne są 2 łyżki posiekanych) i przełóż je do miski. Następnie dodaj do nich obrany i drobno pokrojony czosnek oraz 5 łyżek octu balsamicznego. Dobrze wymieszaj. Piersi kurczaka umyj, oczyść z błon i pokrój w plasterki. Przełóż do miski z marynatą, wymieszaj i odstaw na 10 minut. Rozgrzej patelnię z odrobiną tłuszczu. Kawałki kurczaka wyjmij z marynaty i smaż ok. 2 minut z każdej strony. Pomidory pokrój w plastry. Mięso układaj na talerzu, naprzemiennie z pomidorami. Na środku umieść garść rukoli. Całość polej (odrobiną oliwy), posyp solą morską i posiekaną cebulką dymką.
BŁYSKAWICZNY SORBET OWOCOWY
SKŁADNIKI (dla 3-4 osób)
- 300 g mrożonych owoców: malin, borówek (można dodać banana),
- 150 g serka mascarpone,
- 4 łyżki cukru pudru (my polecamy zastąpić go miodem, syropem z agawy lub stewią).
PRZYGOTOWANIE
Na 10 minut przed przygotowaniem włóż serek mascarpone do zamrażarki. Następnie owoce wsyp do misy robota kuchennego, dodaj miód i serek. Miksuj przez mniej więcej 2 minuty. Jeśli składniki nie będą chciały się połączyć, spróbuj wymieszać je łyżką. Podawaj natychmiast, bo takiego sorbetu nie można ponownie zamrażać.
A Ty masz jakiś szybki letni przepis? Podziel się z nami 🙂