Napada Cię ochota na coś słodkiego? Nie wiesz co zrobić? Chcesz zjeść słodycze? A może lepiej deser z superfoods, który może stanowić również wartościowy posiłek, przepełniony wartościami odżywczymi? W tej propozycji wykorzystałam nasiona konopii, które mają pełny skład aminokwasów egzogennych (niesłychanie rzadko spotykany w świecie roślinnym) oraz nasiona chia czyli szałwi hiszpańskiej. Możesz przygotować go na sposób wegański używając roślinnego mleka.
Taki deser możesz zjeść bez grzechu! Obiecuję 🙂
Składniki na 2 porcje:
- 200 ml mleka krowiego/roślinnego
- 1 łyżka nasion konopii
- 3 łyżki stołowe nasion chia
- 30 g płatków owsianych
- 1 mały dojrzały banan
- szczypta cynamonu na wierzch
Przygotowanie:
1. Do wysokiego pojemnika do blendowania wlać mleko, wsypać nasiona konopii, płatki owsiane i dodać pokrojonego banana. Nie dodawać nasion chia na tym etapie! Całość zblendować.
2. Do szklanek lub miseczek wsypać po 1,5 łyżki nasion chia i zalać zblendowaną masą koktajlową.
3. Wymieszać w szklance powoli, ale dokładnie, żeby nasiona się nie skleiły ze sobą na dnie, bo nie napęcznieją.
4. Odstawić na 1-2 godziny lub dłużej do lodówki, aż nasiona chia zmiękną i utworzą gęsty pudding.
Łatwy prawda? Po więcej przepisów zajrzyj do sekcji PRZEPISY. Nieustannie udowadniamy, że jedzenie nie jest nudne, jest pyszne i zdrowe!