Latem nie chcemy jeść niczego tłustego, gorącego, rozgrzewającego i czasochłonnego w przygotowaniu. Każdy woli poleżeć na słońcu, nacieszyć się wolnym czasem, przyjemnym popołudniem nad wodą. Dzisiaj mam dla Was kilka letnich przepisów, które oszczędzą czas. Można gotowe dania zabrać na piknik, do pracy, na wycieczkę rowerową lub po prostu zjeść na balkonie. Zapraszam 🙂
GRILLOWANE WARZYWA Z DIPEM MIĘTOWYM
Składniki:
- dowolne warzywa: papryka, bakłażan, cebula, czosnek, cukinia, marchewka, pieczarki
- ulubione przyprawy
- jogurt grecki
- świeża mięta, sok z cytryny
Przygotowanie:
Warzywa umyj i pokrój w duże kawałki. Ugrilluj lub upiecz w piekarniku posypane przyprawami. Grecki jogurt wymieszaj z pokrojoną świeżą miętą, odrobiną soku z cytryny. Dopraw solą i pieprzem.
SAŁATKA OGÓRKOWA Z OLIWKAMI
Składniki:
- roszponka
- 2 ogórki świeże
- 9-10 oliwek czarnych
- mała czerwona cebula (można ją pominąć)
- 30-50g fety
- bazylia
- ocet balsamiczny
Przygotowanie:
Roszponkę umyj i odsącz. Obierz ogórka i pokrój w dużą kostkę. Pokrój cebulę i wymieszaj z roszponką. Dodaj pokruszoną fetę, pokrojone oliwki i bazylię świeżą. Polej octem balsamicznym.
GRILLOWANE/PIECZONE WARZYWA Z KASZĄ JAGLANĄ NA ZIMNO
Składniki:
- 50 g kaszy jaglanej
- 1 cukinia
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki żółtej
- natka pietruszki
- 1 łyżka oliwy/olej rzepakowy
- 1 łyżka słonecznika
- ulubione przyprawy: ja dodaję pieprz ziołowy, kajeński, sól, paprykę słodką
Przygotowanie:
Ugotuj kaszę jaglaną na sypko. Warzywa podduś na patelni z dodatkiem oleju i ulubionych przypraw. Wymieszaj gotową kaszę z warzywami i posyp uprażonym słonecznikiem i pokrojoną natką pietruszki.
SAŁATKA Z GRUSZKĄ I PARMEZANEM
Składniki:
- garść rukoli
- kilka pomidorków cherry
- 1 gruszka
- 1-2 plasterki szynki szwardzwaldzkiej
- parmezan – 2 łyżki tartego (bardzo cennego z uwagi na wysoko przyswajalny wapń)
- orzechy włoskie – 3-4 sztuki
- ocet balsamiczny, pieprz, sól
Przygotowanie:
Rukolę i pomidorki umyj. Połóż na talerz wraz z pomidorkami. Gruszkę pokrój na grube plastry i dodaj do rukoli. Całość posyp parmezanem i pokrojonymi orzechami włoskimi oraz pokrojoną szynką. Polej octem balsamicznym i dopraw ewentualnie solą i pieprzem.
Co Ty jesz gdy jest tak ciepło? Jakie są Twoje ulubione dania letnie 😉