Bardzo łatwy i szybki sposób na sałatkę. Taką sałatkę możemy zjeść np. na kolację czy zaserwować na imprezie. Smacznie, zdrowo i kolorowo 🙂
Składniki:
- szpinak 100g
- kilka pomidorków cherry
- 2 suszone pomidory
- ok. ¼ kostki sera feta (70g)
Składniki sosu:
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżka octu winnego
- ząbek czosnku
- płaska łyżeczka ziół prowansalskich
- ew. sok z ¼ limonki
Wykonanie:
- Na talerzu ułóż umyty i osuszony szpinak.
- Na warstwie szpinaku ułóż przekrajane pomidorki cherry, pokrojone w kostkę suszone pomidory i pokrojony w trójkąty ser feta.
- Całość polej sosem przygotowanym z posiekanego lub przeciśniętego przez praskę czosnku, oliwy z oliwek, octu winnego i ziół prowansalskich.
Wskazówki:
- Mi najbardziej smakuje wersja po wymieszaniu kiedy smaki się połączą 🙂
- Ze względu na krótką żywotność szpinaku 😉 najlepiej sałatkę zjeść od razu albo przechowywać przez krótki czas.
INSPIRACJA