Uwielbiam bakłażany w każdej postaci 🙂 Dosłowniej każdej – pieczone, grillowane, smażone, faszerowane, w formie pasty, w sosie do spaghetti i na pizzy 😉 Dziś serwuję bakłażany faszerowane pomidorami i mięsem mielonym. Bakłażany mogą stanowić samodzielne danie, ale też świetnie smakują z kuskusem lub kaszą jaglaną i sałatką z pomidorów i cebuli 🙂
Składniki:
- 3 bakłażany
- 300g mięsa mielonego z kurczaka lub indyka
- kartonik krojonych pomidorów (ok. 400g)
- ¼ kostki sera feta (60-80g)
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka
Przygotowanie:
- Umyte bakłażany przekrój wzdłuż i wydrąż płytko środki, aby zrobić miejsce na farsz.
- Miąższ przeciętych bakłażanów ponacinaj nożem wzdłuż i wszerz, skrop oliwą z oliwek i posyp przyprawami – pieprzem, sola i słodką i ostrą papryką. Włóż na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 200°C.
- Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy wyłóż zmielone mięso i smaż przez chwilę.
- Dodaj następnie pokrojoną w kostkę cebulę, krojone pomidory oraz przyprawy – pieprz, sól i słodką i ostrą paprykę. Pod koniec smażenia dodaj posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Upieczone połówki bakłażanów uzupełnij farszem. Na każdą połówkę połóż cienki plaster sera feta i zapiekaj przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C
Wskazówki:
- Do skropienia bakłażanów najlepiej użyj oliwy w spreju, bo bakłażany i tak wchłoną każdą ilość oleju.
- Jeśli nie masz czasu możesz pominąć punkt 2 przygotowania i włożyć do piekarnika nieprzyprawione bakłażany, choć polecam jednak je przyprawić, bo są wtedy smaczniejsze
- Najlepiej kup mięso w kawałku i poproś o jego zmielenie w sklepie. Pakowane mięso mielone zawiera konserwanty i bardzo dużo soli.
- Ja piekłam bakłażany w temperaturze 200°C. Możliwe, że w swoim piekarniku możesz użyć niższej temperatury.
Smacznego! 🙂