Deser w insulinooporności? Toż to wykroczenie wielkie! Jak deser? Jak masz insulinooporność to według niektórych osób należy wykluczyć cały cukier tego świata, w tym owoce. Dodatkowo żyć w ascezie i czasem myślę, że dobrze iż można oddychać i pić wodę. Choć i tu się zaczęłam obawiać jak otrzymałam jakiś czas temu komentarz, że ktoś się boi, że cukier znajduje się też w wodzie.
I to jest przerażające! Bo ta osoba musi naprawdę obawiać się o każdy kęs spożytego produktu czy posiłki, a to nasila stres. Stres natomiast wpływa na gospodarkę kortyzolu (hormon stresu) i wielu innych hormonów neuroprzekaźników. Wpływa na stan zdrowia: odporność na choroby, infekcje, ogólne samopoczucie. I długo można by wymieniać.
Ja jestem zwolenniczką umiaru i MYŚLENIA KRYTYCZNEGO z domieszką racjonalizmu. Nie mam zamiaru pokazać deseru z połową kilograma cukru, bo to ani rozsądne nie jest, ani umiarkowane ani racjonalne, ani w ogóle mądre. Chciałam Wam jednak pokazać, że deser zjeść można. Plus dodatkowo za to, że robi się go w 3 minuty. Dosłownie. 🙂
Dlaczego taki deser jest szczególnie odpowiedni dla osób z insulinoopornością?
Właściwie z 2 powodów.
- Wykorzystuje owoce o niskiej zawartości węglowodanów, a jednocześnie zasobne w błonnik. Do takich owoców należą borówki, jagody, maliny, truskawki, porzeczki, jeżyny.
- Jest zbalansowany dosyć sporą ilością tłuszczu pochodzącego z masła orzechowego i mleczka kokosowego przez co nie wpływa tak na duże wyrzuty insuliny.
TRUSKAWKI ZE „ŚMIETANKĄ” KOKOSOWO-ORZECHOWĄ
SKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ:
- 250-300 g truskawek
- 20g masła orzechowego (użyłam z nerkowców, ale sprawdzi się każde inne, które posiadasz)
- 30g mleczka kokosowego (21%) – chodzi o takie mleczko, które zwykle można kupić w puszce
- 2 kostki czekolady (użyłam czekolady bezmlecznej 70% kakao z orzechami laskowymi, ale możesz też użyć domowej czekolady)
PRZYGOTOWANIE:
- Truskawki umyj i osusz. Pokrój na połówki i wrzuć do miseczki czy pucharka.
- Masło orzechowe wymieszaj z mleczkiem kokosowym na gładką masę. Będzie ona dosyć treściwa i zwarta. Można ją doprawić cynamonem, który posiada właściwości uwrażliwiające komórki na działanie insuliny oraz dolać nieco ekstraktu waniliowego.
- Na truskawki wyłóż śmietankę i posyp pokrojonymi kostkami czekolady.
WSKAZÓWKI:
- Składniki można też zblendować i zjeść w formie smoothie/ musu lub zamrozić w foremce do lodów na patyku.
- Wymieniając owoce otrzymujemy nieco inny deser. Bardzo dobrze smakują ze śmietanką z przepisu borówki, maliny, mango, ale też jabłko czy kiwi.
Mam nadzieję, że Ci posmakuje i będziesz sięgała po truskawki/maliny/borówki częściej, zwłaszcza w sezonie, bo naprawdę nie ma sensu bać się produktów i dobrze skomponowanych deserów. Pod warunkiem, że dbasz o zdrową dietę. 🙂