Domowa czekolada bezmleczna z orzechami i morelami- szybki i prosty przepis

zamienniki słodyczy
Zamienniki słodyczy czyli lista kryzysowa + przepisy
16 marca 2017
dieta objętościowa sposób na głód
Dieta objętościowa/wolumetryczna czyli sposób na głód podczas odchudzania
26 marca 2017

Domowa czekolada bezmleczna z orzechami i morelami- szybki i prosty przepis

DOMOWA CZEKOLADA BEZMLECZNA

Domowa czekolada – to brzmi kosmicznie prawda? Pierwszy raz gdy pomyślałam o jej zrobieniu wydawało się to bardzo trudne. Zaczęłam jednak szukać w internecie inspiracji i okazało się, że taką czekoladę robi się dosłownie chwilkę 🙂 Bez zbędnych wstępów więc zapraszam na przepis 🙂

 

DOMOWA CZEKOLADA BEZMLECZNA (WEGAŃSKA)

 

SKŁADNIKI

  • 75 g oleju kokosowego extra vergin
  • 3 łyżeczki stewii na glicerolu (użyłam marki Now Food) można też użyć około 7 łyżek ksylitolu lub 3-4 pełne łyżki stołowe miodu (UWAGA! miód w gorącej temperaturze straci swoje prozdrowotne właściwości, natomiast ksylitol jeśli nie używasz go na co dzień może wywołać biegunkę w większych ilościach więc nie zjadaj czekolady w całości 🙂
  • 40 g karobu lub prawdziwego kakao (ja użyłam karobu)
  • 4-5 suszonych moreli (około 20g)
  • 8-10 orzechów włoskich lub pekanów (około 30g) – możesz użyć innych jeśli nie masz akurat takich
  • 1 łyżeczka wiórków kokosowych do posypania na wierzch lub do dodania do środka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (użyłam organicznego marki Simply Organic)

 

PRZYGOTOWANIE:

  1. Pokrój w cienkie paseczki morele i pokrój orzechy na mniejsze kawałki (jak w tradycyjnych czekoladach).
  2. W małym garnku rozpuść olej kokosowy, dodaj stewię lub inne słodziwo (ksylitol lub miód). Dokładnie wymieszaj.
  3. Do rozpuszczonego oleju ze stewią dodaj powoli kakao i dokładnie wymieszaj aż konsystencja masy będzie płynna i jednolita.
  4. Do foremki po lodzie (nie miałam nic innego więc użyłam właśnie jej) włóż pokrojone orzechy i morele, po trosze do każdej przegródki. Następnie zalej je masą czekoladową. Na koniec posyp nieco wiórkami kokosowymi. Jeśli nie masz foremki na lód widziałam, że niektóre osoby wylewają masę do wyłożonych papierem do pieczenia małych plastikowych pojemników typu launch box.
  5. Włóż do lodówki na kilka godzin.
  6. Gotowe!

 

UWAGA! To nie jest niskokaloryczna czekolada także jak jesteś na diecie to nie jedz całej :) <3 Chyba, że stanie się dokładnie z Tobą to co z moim partnerem i powiesz: „Kurde, zatraciłem się w tej czekoladzie. Lepsza niż kupna” 🙂 Moim zdaniem od kupnej różni się dosyć znacznie. Przede wszystkim jest tłustsza z powodu oleju kokosowego oraz pachnie nim i nieco kokosowo smakuje. Mnie to osobiście zupełnie nie przeszkadza, nie mniej jednak ile osób tyle smaków:)

Mam nadzieję, że przepis Ci się spodoba i postanowisz go wypróbować. Przyrządź swoją wersję czekolady i daj znać jak smakuje. Aby nadać czekoladzie innego smaku wystarczy zmienić orzechy, suszone morele zamienić na mango czy liofilizowane truskawki.  Można też przyprawić czekoladę solą, chilli, skórką pomarańczy lub cytryny czy dosypać cynamonu. Naprawdę wiele opcji przychodzi mi do głowy gdy tylko myślę o niej 🙂

Tymczasem pozdrawiam ciepło i pozostańmy w kontakcie 😉

5 (100%) 1 vote
Kamila Urbaniak
Kamila Urbaniak
Dietetyk. Walczę z nadmiarem kilogramów i zespołem policystycznych jajników. Wierzę w edukację i to, że jest ona kluczem do polepszania naszego istnienia na wszystkich płaszczyznach. Jestem głęboko przekonana o ogromnej roli jaką odgrywają w życiu nawyki. Pracuję w oparciu o nie. Na blogu dzielę się wiedzą, opiniami i tym co bliskie czyli tematami związanymi z doskonaleniem, rozwojem, relacjami nie tylko międzyludzkimi. Tworzę treści, które są unikatowe w Internecie, wyrażają bowiem stan mojej wiedzy, doświadczenia i szczyptę osobowości. Prywatnie lubię luz w relacjach, uśmiech i gotowanie dla bliskich. :)
  • Madziak

    Robiłam tą czekoladę pierwszy raz z niedowierzaniem, że będzie taka dobra jak wszyscy piszą i… moje zaskoczenie było ogromne! Ja akurat robię z orzechami laskowymi i czasem żurawina suszoną. Uwielbiam, szczególnie że ze słodyczy niczego mi tak bardzo nie brakowało jak czekolady (inne słodycze mogłyby nie istnieć ale bez czekolady ciężko żyć 😁). Przepisy które są i zdrowe i pyszne są najwspanialsze. Wtedy nie czujemy się bardzo ograniczeni dieta i łatwiej zmienić sposób żywienia na całe życie! Bardzo mi się podoba Twój blog szczególnie że mam te same przypadłości co Ty, a taka „dieta” to nie dieta tylko zdrowe odżywianie 😉 Czekam na więcej inspiracji i zdrowych zamienników 😊

    • Cieszę się bardzo, że czekolada Ci posmakowała. Te z wysoką zawartością kakao np. 90% też będę dobre 🙂 Zapraszam do śledzenia bloga i zapisania się na newsletter. Wysyłam regularnie powiadomienia o nowych artykułach 🙂

  • Moja smaczna kuchnia blog kuli

    wyglada o niebo lepiej od tej sklepowej, świetny przepis!

  • Wegańskie cudo! <3 Nada się do wkrojenia do muffinek?

    • Monika myślę, że da się ją wkroić jak najbardziej, ale ona jest dosyć tłusta więc myślę, że może się „mocno rozlać” w muffince.

      • Hmm taki efekt bardzo by mi się podobał 😀 W takim razie przeczuwam, że w następną sobotę popełnię nową partię muffinek z czekoladą 😀 Ciekawe, czy ktoś się zorientuje, że właściwie to nie jest czekolada! Dzięki za przepis!

  • Czegoś takiego szukałam! Super, na pewno wykorzystam!

  • Marta Artystyczna Karuzela

    Ależ pychoty!!!!

Przeczytaj poprzedni wpis:
zamienniki słodyczy
Zamienniki słodyczy czyli lista kryzysowa + przepisy

Zamienniki słodyczy przydadzą się wtedy kiedy masz nagłą ochotę na nie i nie wiesz co zrobić. W poprzednim artykule pisałam właśnie o tym jak sobie poradzić […]

Zamknij