Owsianka to kultowa śniadaniowa propozycja. Choć przyznać muszę, że dla mnie nie ma znaczenia czy zjem owsiankę na śniadanie czy na kolację. Gdy mam ochotę na ciepły i słodki posiłek owsianka jest jedną z najcześciej wybieranych opcji. 🙂 No może oprócz placuszków na kefirze. )
Słodki posiłek to w ogóle coś co polecam szczególnie osobom, które chcą jadać mniej słodyczy albo są na słodyczowym detoksie. Przygotowanie posiłku na słodko stanowi według mnie świetny sposób radzenia sobie z zachciankami na słodkości. 🙂
Jeśli nie lubisz owsianych płatków wymień je na inne, a na diecie wegańskiej zamiast mleka użyj zamiennika roślinnego. 🙂
OWSIANKA Z BORÓWKAMI I KOKOSEM
Składniki:
- 200 ml mleka krowiego lub roślinnego
- 5 łyżek płatków owsianych lub innych dowolnych (np. orkiszowych czy jaglanych, amarantusowych na diecie bezglutenowej)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka migdałów całych
- 2 łyżki wiórek kokosowych
- 1 łyżeczka siemienia lnianego (najlepiej zmielonego na świeżo)
- 2 garści borówek lub innych owoców
- 1 łyżka migdałów w płatkach
- opcjonalnie do polania miód lub jakieś inne słodziwo w wersji wegańskij (ja niczego nie potrzebowałam dodawać, wystarczyła słodkość z kokosa i borówek)
Przygotowanie:
Zagotuj płatki na mleku z dodatkiem cynamonu, siemienia, wiórek i migdałów. Na sam koniec posyp płatkami migdałów i owocami. Gotowe 🙂 Robi się chwilę, samodzielnie 🙂
Jaka jest Wasza ulubiona owsianka? 🙂