Makaron z cukinii z parmezanem to jeden z moich ulubionych szybkich i zdrowych przepisów. Odkąd jestem szczęśliwą posiadaczką urządzenia o wdzięcznej nazwie SPIRALIZER, którym mogę robić makarony z warzyw – zwykły makaron jest gościem na moim talerzu dużo rzadziej. Jednak nie od zawsze mam spiralizer. Wcześniej makaron z cukinii czy marchewki robiłam przy pomocy obieraczki do warzyw, specjalnej obieraczki julienne czy po prostu za pomocą noża krojąc cukinię bardzo cienko. Teraz zadanie jest ułatwione 🙂 To danie gości na moim talerzu naprawdę często 🙂
MAKARON Z CUKINII Z AWOKADO, PARMEZANEM, POMIDORKAMI I BAZYLIĄ
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT
SKŁADNIKI:
- 1 duża cukinia
- 1 awokado
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 10-15 pomidorków koktajlowych
- 4-5 łyżek startego parmezanu
- 1 łyżka uprażonych pestek słonecznika
- kilka listków bazylii
- sól, pieprz czarny, chilli w płatkach
PRZYGOTOWANIE:
- Cukinię umyj i użyj spiralazera by zrobić z niej makaronu. Jeśli nie dysponujesz spiralazerem to użyj nożyka julienne lub po prostu obieraczki do warzyw. Widziałam też temperówki julienne, które moja znajoma sobie bardzo chwali 🙂
- Rozgrzej oliwę na patelni, dodaj czosnek, podsmaż chwilkę mieszając, a następnie dodaj cukinię.
- Dopraw solą, pieprzem, płatkami chilli oraz świężą bazylią.
- Smaż często mieszając przez 2-3 minuty. Nie smaż byt długo. Cukinia „puści” za dużo wody i będzie zbyt miękka. Najlepiej smakuje taka, która jest jeszcze lekko twarda i daje opór zębom podczas gryzienia.
- Następnie dodaj pokrojone na połówki pomidorki i starty parmezan. Podsmaż jeszcze 1-2 minuty. Następnie dodaj rozgniecione widelcem lub zblendowane awokado. Dobrze wymieszaj.
- Posyp podprażonym na suchej patelni słonecznikiem.
- Gotowe! Smacznego 🙂
Osoby na diecie wegańskiej mogą pominąć parmezan. Idealnie sprawdzi się również ten przepis dla tych, którzy są na dietach bezmlecznych wtedy. Polecam go również osobom z insulinoopornością jako posiłek o niskiej zawartości węglowodanów, aby ograniczać reakcje glukozowo-insulinową po posiłku.
Jeśli podoba Ci się ten wpis, chcesz dostawać powiadomienia o kolejnych oraz prezent zapisz się na mój newsletter poniżej. Zero spamu! Daj znać czy robisz makaron z cukinii lub innymi warzywami? Jakie są Twoje ulubione przepisy?