Krakersy bezglutenowe upiekłam jakiś czas temu po raz pierwszy z ciekawości oraz chęci znalezienia jakiegoś zamiennika chleba, dla osób, które są na dietach eliminacyjnych. Z racji tego, że eliminacja nabiału, glutenu i jaj często chodzi w parze szukałam czegoś szybkiego, smacznego, łatwego i o dużej wartości odżywczej. Każdy dietetyk bowiem doskonale wie, że przy tych eliminacjach szczególnie trzeba się troszczyć chociażby o pokrycie wapnia w diecie.
Szukając natrafiłam na krakersy na blogu erVegan i zaczęłam nieco zmieniać przepis. Eryka przepis był jednak inspiracją i brawa dla niego, że tworzy tak wspaniały blog i tak dobre przepisy. 🙂
Krakersy bezglutenowe zachwyciły mnie tylko mnie i moją drogą połowę, ale też zasmakowały hydraulikowi, który akurat był u mnie kiedy studziły się po upieczeniu. 🙂 Jeśli jemu smakowały to myślę, że warto je tutaj Wam przedstawić i zachęcić do wypróbowania.
Ja je czasem nazywam „krakersami bez wszystkiego”, bo to krakersy bezglutenowe, bez mleka, bez jaj, bez droższy, bez cukru, bez mąki. 🙂
KRAKERSY BEZGLUTENOWE – PRZEPIS NA 32 KRAKERSY
SKŁADNIKI:
- 150 g nasion słonecznika
- 150 g płatków jaglanych/z amarantusa/gryczanych lub z komosy ryżowej (można zamienić w wersji glutenowej na płatki owsiane czy żytnie)
- 75g maku niemielonego
- 75 g pestek dyni
- 40g sezamu
- 20g nasion chia
- 60g oliwy z oliwek
- 24 g czyli 1 łyżka miodu
- 350 ml wody
- 3 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
PRZYGOTOWANIE
1. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki. W drugiej misce połącz ze sobą wszystkie mokre składniki czyli wodę, miód i oliwę.
2. Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj je dokładnie ze sobą. Ma powstać masa, która pochłonie wodę, a „ciasto” będzie gęste. W tym celu należy odstawić masę na około 1-2 godziny w temperaturze pokojowej.
3. Po 2 godzinach kiedy ciasto będzie miało gęstą i „smarowalną” konsystencję wyłóż je na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Możesz to zrobić przy pomocy wałka owiniętego folią i „rozsmarować masę” lub za pomocą łyżki nakładając na blachę ciasto i rozsmarowując je (w razie potrzeby mocz łyżkę w wodzie, a nie będzie przylepiała się do ciasta).
4. Po dokładny rozsmarowaniu ciasta na blaszce należy je pokroić. Kształt krakersów nie jest ważny, ale najlepiej sprawdzają się prostokąty, które wychodzą mniej więcej takiej samej wielkości. Z jednej blachy powinno wyjść około 32 krakersów. Staraj się aby mniej więcej właśnie tyle ich pokroić.
5. Blachę z pokrojonymi krakersami wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz około 20 minut po czy kolejne 20 minut na drugiej stronie.
6. Krakersy można przechowywać do maksymalnie 3 tygodni w słoiku szczelnie zamkniętym bez dostępu powietrza i światła.
WSKAZÓWKA:
1. Można zmieniać składniki wg upodobania i tym samym uzyskiwać inne smaki krakersów np. zamiast maku dać siemię lniane, a zamiast płatków amarantusowych – jaglane czy gryczane.
2. Krakersy bezglutenowe mogą sprawdzić się jako zamiennik chleba na diecie bezglutenowej, przekąskę lub chrupki dodatek np. do sałatki.
3. Ciasto można podzielić na 2 części i zrobić 2 różne smaki krakersów. Aby urozmaicać ich smak możesz dodać oregano, bazylię, curry, paprykę wędzoną, rozmaryn czy tymianek. Eksperymentuj by znaleźć swój ulubiony smak 🙂
4. Krakersy bezglutenowe smakują przepysznie z masłem orzechowym, hummusem, serem i warzywami. Są po prostu uniwersalne. 🙂
Jeśli spodobał Ci się ten wpis lub uważasz, że może się komuś przydać, daj mi o tym znać – skomentuj lub udostępnij, zapisz się na newsletter. Będzie mi naprawdę super miło!
Bądź też na bieżąco z kolejnymi wpisami na blogu i moimi aktualności w social mediach. Polubcie fanpage bloga na Facebooku i pozostań ze mną w codziennym kontakcie.