Jeśli kochasz jedzenie i lubisz mięsno-słodki smak to danie jest dla Ciebie. Dziecinnie prosty przepis ze składników dostępnych szeroko w sklepach (wszak figi można zamienić niemal na każdy dżem 100%). Gotowy? Zaczynamy!
Składniki do zamarynowania indyka (3 porcje):
- 400g fileta z indyka
- 4 małe łyżeczki konfitury/dżemu 100% z fig
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka curry
- sól, papryka słodka, pieprz do smaku
Dodatki do dania:
- komosa ryżowa, ryż lub kasza jaglana – 50 g przed ugotowaniem (5-6 łyżek stołowych)
- 1/2 pomarańczy
- papryka czerwona
- u mnie również kukurydza, bo została resztka do wykorzystania
Przygotowanie:
Mięso kroimy na niewielkie kawałki. Wszystkie składniki potrzebne do marynaty dokładnie mieszamy ze sobą. Następnie zalewamy marynatą indyka i mieszamy dokładnie by przykryła każdy kawałek mięsa. Wstawiamy miskę z indykiem, przykrytą folią spożywczą do lodówki na minimum 2 godziny (można spokojnie zostawić na noc). Wyjmujemy mięso 20 minut przed smażeniem. Rozgrzewamy patelnię i smażymy bez tłuszczu z obu stron około 5 minut w sumie.
Podajemy z gotowaną komosą ryżową, kaszą lub ryżem. Dodajemy pokrojoną paprykę czerwoną, pomarańczę i oprószamy pieprzem i oregano:)
Wskazówki/modyfikacje:
- Indyka można zastąpić kurczakiem.
- Figi można zastąpić dżemem pomarańczowym, brzoskwiniowym lub ananasowym. Najlepiej 100%.
- Im dłużej marynujemy mięso tym bardziej przechodzi smakiem marynaty.
- Ilość wystarcza na 3 porcje na obiad dla jednej osoby. Wystarczy każdego dnia zjeść z inną kaszą czy ryżem i dodać odmienne warzywa np. pomidora, ogórka, sałatę.
- Miód można zastąpić syropem z agawy, a musztardę sarepską inną, łagodniejszą.
- Mięso może być też doskonałym dodatkiem do sałatek. Wystarczy mix sałat, pomidora, papryka czy ogórka wymieszać z mięsem, dodać makaron ugotowany i mamy doskonały pomysł na lunch box.
Cóż…zostaje mi tylko powiedzieć, że to danie było…PYCHA 🙂 Spróbuj! Jest naprawdę dziecinnie proste, a zachwyci Twoje kubki smakowe. Spróbujesz?