Domowe lody w wersji mango z pistacjami są już na blogu. Teraz czas na coś dla miłośników lodów czekoladowych czyli domowe lody czekoladowe. 🙂 Lody z tego przepisu są banalnie proste, smaczne, nie wymagają żadnych dodatkowych maszyn do lodów, a jedynie foremek. Są świetnie gdy mamy ochotę na coś słodkiego, idealnie na diecie eliminującej nabiał i bezglutenowej. Z oczywistych względów gdy popatrzymy na składniki są też odpowiednie dla wegan. Spróbuj koniecznie! Mają około 180 kcal i niecałe 10g węglowodanów, w tym sporo tłuszczu pochodzącego z mleczka kokosowego więc dla insulinoopornych będą idealne! Dość opisów! Sprawdź czy masz składniki w kuchni i biegnij zrobić domowe lody czekoladowe 🙂
Sprawdź też przepis na:
DOMOWE LODY CZEKOLADOWE
SKŁADNIKI NA 3-4 LODY NA PATYKU (w zależności od tego jakimi foremkami dysponujesz)
- około 200 ml mleczka kokosowego
- 1 średni banan (najlepiej dobrze dojrzały, aby był słodki) – około 120g
- 2 łyżeczki erytrolu lub ksylitolu
- 2 łyżeczki nasion chia
- 2-3 łyżki wiórków kokosowych
- 1-2 łyżki kakao w proszku (w zależności od tego jak bardzo czekoladowe lody lubisz)
- 1 łyżeczka estraktu waniliowego
PRZYGOTOWANIE
- Banana zblenduj, a mleczko kokosowe podgrzej chwilę w garnku i dodaj do niego ekstrakt, wiórki kokosowe, erytrol i nasiona chia. Erytrol/ksylitol powinien się dobrze rozpuścić.
- Dodaj do masy zblendowanego banana.
- Odstaw masę do ostygnięcia.
- Większość masy wymieszaj dokładnie trzepaczką z kakao, aby nie powstały grudki, a pozostałą cześć masy odłóż i nie mieszaj z kakao (tak jak na zdjęciu dzieki temu zabiegowi uzyskasz warstwy).
- Do foremek na lody (mnie wyszły 4 lody) wyłóż masę kakaową, a następnie na wierzch masę kokosową bez kakao. Włóż patyczki i przenieś lody do zamrażarki na minimum 3-4 godziny. Gotowe! To tak proste 🙂 Mam nadzieję, e lody czekoladowe z tego przepisu umilą Tobie oraz Twoim bliskim nie jedną upalną chwilę latem bez wyrzutów sumienia. 😉