Canamonowy jogurt z sosem orzechowym to mój sposób na pokazanie każdemu, że jogurt nie musi być nudny, a nawet przeciwnie. Może być pyszny, pięknie podany i można go tak przygotować, że będzie służył jako deser. Dzisiejsza opcja to coś na podwieczorek, na słodko, dla całej rodziny. Robi się go naprawdę szybko. 🙂
Sama gdy mam ochotę na coś słodkiego sięgam między innymi po takie opcje. Cynamonowy jogurt to źródło pełnowartościowego białka, wysoka zawartość wapń, tłuszcz mleczny, który poprawia smakowitość, ale też wpływa na wolniejsze opróżnianie żołądka wraz z masłem orzechowym. Dzięki takiemu zestawieniu wraz owocami jagodowymi to naprawdę wspaniały deser dla osób z insulinoopornością, hiperinsulinemią, a także kobiet z PCOS czy generalnie dla osób zdrowych.
Gwarantuję też, że jeśli taki jogurt podasz dziecku to nie rozpozna, że nie jest to deser. Nie chcę nawet wspominać o tym o ile zdrowsza i ciekawsza jest to opcja od kolowych deserów mlecznych na sklepowych półkach.
Jeśli jesteś na diecie bezmlecznej użyj roślinnego jogurtu lub stałej części mleczka kokosowego wymieszanego z jogurtem. Sprawdzi się równie dobrze. 🙂 Smacznego !
CYNAMONOWY JOGURT Z SOSEM ORZECHOWYM I BORÓWKAMI (NA 2 PORCJE)
SKŁADNIKI
- 250 g jogurtu greckiego (dobrej jakości, gęstego – nie jakiś zagęszczanych podróbek)
- 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego
- 1 łyżka syropu z agawy (można wymienić na ksylitol, stewię lub erytrol – na diecie dla insulinoopornych lub miód jeśli nie masz przeciwwskazań)
- 2 łyżeczki masła orzechowego ok 30g (użyłam masła z nerkowców, ale możesz użyć innego dowolnego masła 100%)
- 2-3 łyżki wody
- 2 garście borówek
- cynamon do posypania
- 1 łyżka orzechów włoskich drobno posiekanych
PRZYGOTOWANIE:
Połowę jogurtu greckiego wymieszaj z cynamonem. Syrop z agawy (lub miód, ksylitol, stewię czy erytrol) wymieszaj z wodą i masłem orzechowym, aby powstał orzechowy sos. Do kokilek lub małych słoiczków wyłóż jogurt wymieszany z cynamonem. Przełóż sosem orzechowym. Posyp posiekanymi orzechami włoskimi. Następnie wyłóż resztę jogurtu greckiego na wierzch posyp borówkami i oprósz całość cynamonem. Cynamonowy jogurt gotowy! Można wcinać 🙂