Bakłażan pieczony z kurczakiem i ryżem to jedno z moich ulubionych dań prosto z piekarnika (wspaniale do zapiekania sprawdza się również cukinia). Jeśli zatem nie lubisz bakłażana możesz go w przepisie zastąpić własnie cukinią. Farsz sprawdzi się także do nadziewania papryki. Możliwości jest naprawdę wiele. Mimo, że warzywa zapiekane z farszami kojarzą się raczej z kolacją, można je jadać także na obiad. Przygotowując 2 porcje masz gotowy zarówno posiłek kolacyjny jak i obiadowy na kolejny dzień. Wystarczy podgrzać. Polecam taki sposób gotowania dla wszystkich tych, którzy nie lubią za bardzo tego robić lub mają zbyt mało czasu. W takich sytuacjach sprawdzi sie również „tajemna” wiedza jak oszczędzać czas na gotowaniu. 🙂
BAKŁAŻAN PIECZONY Z KURCZAKIEM I RYŻEM
[divider height=”30″ style=”default” line=”default” themecolor=”1″]
SKŁADNIKI
- 2 średnie bakłażany
- 1 średnia pierś z kurczaka
- 100g ryżu brązowego
- 1 papryczka chilli
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju rzepakowego/oliwy/oleju kokosowego
- 1 ząbek czosnku
- kilka listków świeżej bazylii, sól, pieprz, papryka słodka
PRZYGOTOWANIE
1. Pokrój cebulę w kostkę. Chilli pozbaw nasion i pokrój w paski.
2.Na rozgrzaną potelnię wlej olej, a potem podsmaż na nim cebulę z chilli. Pod koniec smażenie dodaj 1 przeciśniety przez praskę ząbek czosnku.
3.Pokrój kurczaka w drobną kostkę i dodaj do podsmażonej cebuli. Smaż około 2 minuty z każdej strony.
4. Ryż ugotuj w wodzie na sypko.
5. Połącz kurczaka z ryżem. Dopraw solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, papryką słodką i świężą bazylią.
6. Bakłażany przekrój wzdłuż na pół. Wydrąż nieco miąższu. Wydrążony miąższ pokrój drobno i dodaj do ryżu z kurczakiem. Następnie napełnij bakłażan farszem.
7. Piecz w temp 180 stopni przez około 40 minut.
8. Jeśli chcesz posypać całość odrobiną sera zrób to w ostatnich 10 minutach pieczenia.
Osobiście lubię podać bakłażan pieczony z dodatkową porcją warzyw np. fasolką szparagową. Takie danie daje duże poczucie sytości, jest idealną propozycją dla osób, które są na diecie bezglutenowej. Polecam je również wszystkim, którzy mają nadwagę/otyłość, mają insulinooporność. W przypadku nietolerancji produktów nabiałowych można zrezygnować z mozarelli i otrzymujemy danie bezmleczne.
Smacznego!
[alert style=”warning”]
Wartość odżywcza w porcji (przepis na 2 porcje):
- Kcal: 489,3
- Białko: 35,5g
- Tłuszcz: 17,5g
- Węglowodany: 46,7g
- Błonnik pokarmowy 10,5g
- Wymienniki węglowodanowe: 4,7
[/alert]
Jeśli podobał Ci się ten wpis, chcesz dostawać powiadomienia o kolejnych oraz prezent zapisz się na mój newsletter poniżej. Zero spamu! Daj znać jakie są Twoje ulubione danie zapiekane? Lubisz bakłażana w takiej formie?