To już drugi wpis z cyklu „7 sposobów na…” Dziś serwujemy sałatki, najróżniejsze 🙂 Z szynką parmeńską, tuńczykiem, krewetkami, serami, burakami, awokado, mango, orzechami… Zobaczcie sami 🙂
Poniżej podałam ilość składników na jedną porcję. Rzadko na blogu pojawiają się kilokalorie, ale jeśli ktoś stosuje dietę o określonej kaloryczności to jest to bardzo przydatne. Poza tym możecie zobaczyć jak wygląda porcja produktu i jak to wpływa na kaloryczność dania. Porcje są raczej kobiece, a więc Panów zachęcam do zwiększenie porcji.
Sałatka z buraczkami – ok. 230 kcal
1 średni burak (120g), 50g fasolki szparagowej, plaster sera feta (40g), łyżeczka oliwy z oliwek (5g)
Sos: ½ posiekanego ząbka czosnku (2,5g), łyżeczka posiekanych kaparów, łyżeczka octu winnego (5g), łyżeczka oliwy z oliwek (5g)
Upieczone lub ugotowane buraki obierz ze skórki i pokrój w cienkie plastry. Fasolkę ugotuj. Na talerzu rozłóż buraki, fasolkę i posyp pokruszonym serem feta, kaparami i skrop oliwą i sosem.
Sałatka z kuskusem, kurczakiem i cieciorką – ok. 370 kcal
75g mięsa z piesi kurczaka, 30g kaszy kuskus, najlepiej razowej (masa przed ugotowaniem), ¼ puszki cieciorki konserwowej (60g – masa bez zalewy), 5 pomidorków koktajlowych (100g), gruby krążek cebuli (20g)
Sos: łyżka oliwy z oliwek (10g), łyżeczka octu winnego (5g), łyżka świeżej bazylii (10g), sól, pieprz
Sałatka z krewetkami – ok. 240 kcal
niepełna szklanka mrożonych krewetek koktajlowych (100g), ¼ mango (60g), dowolna ilość mieszanki sałaty lodowej i rukoli
Sos: łyżka oliwy z oliwek (10g), pół łyżeczki miodu pszczelego (2,5g), pół łyżeczki musztardy (2,5g), łyżka posiekanej natki pietruszki (5g), pół ząbka czosnku (2,5g), kilka kropli octu winnego
Sałatka włoska – ok. 310 kcal
2 plastry szynki parmeńskiej (30g), łyżka startego parmezanu lub innego sera twardego (10g), plaster suszonego pomidora w oleju (20g), średni pomidor (170g), dowolna ilość rukoli, łyżeczka oliwy z oliwek (5g), grzanki z bułki owsianej (25g)
Sałatka grecka – ok. 270 kcal
Gruby plaster sera feta (40g), dowolna ilość sałaty lodowej, średni pomidor (170g), ½ średniej żółtej papryki (100g), średni świeży ogórek (100g), 6 czarnych oliwek (15g), gruby krążek czerwonej cebuli (30g)
Sos: ½ ząbka czosnku (2,5g), łyżka oliwy z oliwek (10g), pieprz, suszona lub świeża bazylia
Sałatka z tuńczykiem – ok. 290 kcal
½ puszki tuńczyka w sosie własnym (60g), 1/3 torebki ugotowanego ryżu brązowego (30g – masa suchego produktu), ½ średniej czerwonej papryki (100g), mały ogórek konserwowy (50g), 3 łyżki kukurydzy konserwowej (45g), łyżka jogurtu naturalnego 2% tł. (15g), łyżeczka oliwy z oliwek (5g), sól, pieprz, ew. suszona bazylia
Sałatka z awokado i serem pleśniowym – ok. 350 kcal
1/2 awokado (70g po obraniu ze skórki), ¼ opakowania sera pleśniowego (30g), średni ogórek (100g), pół garstki orzechów włoskich (15g), dowolna ilość sałaty lodowej i rukoli lub roszponki, łyżeczka oliwy z oliwek (5g), sok z cytryny
Na koniec kilka innych sałatkowych inspiracji od Kamili 🙂 Mieszajcie, czarujcie 🙂 Smacznego!