Myślimy „szybkie śniadanie” i sięgamy oczywiście po kanapki. Kilka minut i mamy gotowy posiłek. Kiedy jesteśmy zaspani i się spieszymy do pracy czy szkoły ciężko zdobyć się na kreatywność i zaserwować sobie i rodzinie wykwintne śniadanie. Nic nie szkodzi 😉 Kanapki też mogą być ciekawe i kolorowe 🙂 Mam alternatywę dla miłośników szynki i żółtego sera – 7 propozycji śniadania na 7 dni tygodnia. Skoro często sięgamy po kanapki to zadbajmy o ich różnorodność, bo jak wiadomo różne produkty są źródłem różnych składników odżywczych.
Dziś podpowiadam Wam co zjeść na śniadanie, aby z uśmiechem rozpocząć dzień 😉 Ten rodzaj wpisów ubiorę w cykl „7 sposobów na…” Będą obiady, inne pomysły na śniadania, przekąski, desery, zupy… A pomysłów mam sporo 😉
Poniżej podana jest ilość składników na jedną porcję. Rzadko na blogu operujemy kilokaloriami, ale abyście mieli świadomość jak mniej więcej wygląda porcja, podajemy kaloryczność przy okazji tego wpisu. Porcje są raczej kobiece. Przepraszam wszystkich Panów 🙂 Dla Was polecam po prostu zwiększenie porcji.
Pasty i twarożki możemy przygotować dzień wcześniej, aby rano zaoszczędzić na czasie. Na zdjęciach poniżej widzicie kilka moich ostatnich kanapkowych śniadań m. in. kanapka z hummusem oraz z pastą z awokado (przepis niebawem).
Kanapki z twarożkiem i warzywami – ok. 340 kcal
½ kostki sera białego chudego (100g), 1/3 opakowania jogurtu naturalnego 2% tł. (50g), 5 rzodkiewek (75g), 2 łyżki szczypiorku, średni świeży ogórek (100g), dowolna ilość sałaty, sól i pieprz do smaku, 2 kromki chleba razowego (70g)
Rozdrabniamy ser widelcem i mieszamy z jogurtem oraz z pokrojoną rzodkiewką i posiekanym szczypiorkiem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Kanapki z pastą z tuńczyka i jajka – ok. 290 kcal
¼ puszki tuńczyka w sosie własnym (45g), jajko ugotowane na twardo (50g), łyżka szczypiorku (10g), łyżka jogurtu naturalnego 2 % tłuszczu (20g), łyżeczka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek (5g), 1 duży lub dwa małe ogórki konserwowe (150g), sól, pieprz ziołowy, bułka grahamka (50g)
Jajko gotujemy, a następnie drobno kroimy i łączymy z rozdrobnionym tuńczykiem, posiekanym szczypiorkiem, jogurtem i oliwą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Kanapki z serkiem – ok. 360 kcal
1/3 opakowania serka naturalnego np. Piątnica „Twój Smak Puszysty”, połówka suszonego pomidora, 3 – 4 czarne oliwki, kilka kaparów, łyżeczka koperku, ½ czerwonej papryki (100g), dowolna ilość rukoli, 2 kromki pumpernikla (80g)
Przekrajamy kromki na pół. Wszystkie 4 połówki pieczywa smarujemy serkiem. Na każdej z połówek układamy inne dodatki – pokrojonego pomidora, pokrojone oliwki, kapary i posiekany koperek.
Kanapki z jajkiem – ok. 390 kcal
2 jajka ugotowane na twardo (100g), ew. łyżeczka masła (5g), 2 kromki chleba z nasionami i ziarnami np. z soją i słonecznikiem (80g), łyżka szczypiorku, sól, średnia kalarepa (150g)
Kanapki z wędzonym łososiem – ok. 320 kcal
50g wędzonego łososia, 2 duże łyżeczki serka Bieluch lub Turek Figura do posmarowania pieczywa (20g) albo łyżeczka masła (5g), ½ czerwonej papryki, dowolna ilość sałaty lodowej, łyżka koperku, sok z cytryny, 2 kromki chleba razowego (70g)
Kanapki z drobiową szynką – ok. 300 kcal
2 plasterki szynki z piersi kurczaka (40g), 2 łyżki serka np. Bieluch lub Turek Figura do posmarowania pieczywa (20g) lub łyżeczka masła (5g), kilka pomidorków cherry (120g), łyżka koperku (10g), 2 kromki pumpernikla (80g)
Kanapki ze szprotkami w sosie pomidorowym – 370 kcal
szproty w sosie pomidorowym np. King Oscar (170g), pół papryki (100g), mała bułka grahamka (50g)
I na koniec kilka inspiracji od Kamili w postaci infografiki 🙂