Dressing do sałatki. Odwieczny problem. Mimo, że sałatki to szybki i prosty sposób na zdrowy posiłek dressingi to często problem właśnie dlatego, że brakuje na nie pomysłów.
Dressing do sałatki idealnie jednak ją ożywi, doda smaku, a jednocześnie będzie zdrowym jej dopełnieniem. Ktoś powie, że dressing do sałatki można kupić w sklepie. Cóż…zwykle dressing do sałatki kupiony w sklepie ma dodatki, których wcale nie potrzebujemy i które często nie mają nic wspólnego ze zdrowym dopełnieniem. Zawierają cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, skrobię modyfikowaną, oleje niewiadomego pochodzenia, aromaty i barwniki.
Dressing zrobiony w domu zawsze składa się ze składników, które znamy, bo zakładam też, że nie masz w kuchni chemicznego laboratorium z barwnikami i aromatami więc nie znajdą się one w Twoich dressingu 🙂
Często słyszę również, że sałatki może i są zdrowe, ale bez odpowiedniego dressingu po prostu nie smakują i tyle! Niektórzy mówią również, że sałatka musi być „mokra” bo jak nie to nie da się jej przełknąć. Właśnie dlatego dzisiaj serwuję kilka inspiracji na domowe, pyszne i zdrowe dresingi do sałątki, które zadowolą nie jedna kubki smakowe. 🙂 W innym poście znajdziesz 7 pomysłów na sałatki. Pomysł na sałatkę ze szpinakiem i burakiem oraz szpinakiem i serek feta.
DRESSING DO SAŁATKI Z NERKOWCÓW
Składniki:
- 1/2 szklanki nerkowców
- 1/3 szklanki wody
- kilka listków świeżej bazylii
- 1 łyżka soku z cytryny
- opcjonalnie sól i pieprz ziołowy
Przygotowanie: Zblenduj nerkowce z wodą, sokiem z cytryny i bazylią. Jeśli dressing będzie za gęsty dodaj jeszcze wody. Możesz doprawić solą i pieprzem ziołowym. Przechowuj w lodówce w zamkniętym pojemniczku maksymalnie 3 dni.
WSKAZÓWKA:
Dressing idealnie sprawdzi się dla osób z insulinoopornością z uwagi na jego bazę czyli orzechy, które są źródłem tłuszczów i białka.
DRESSING Z AWOKADO
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado bez skórki
- kilka listków świeżej bazylii i kolendry
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/3 szklanki wody
- sól, pieprz
Przygotowanie: Zblenduj wszystko na gładką masę. Dopraw do smaku solą i pieprzem lub innymi ulubionymi przyprawami. W razie potrzeby dodaj wody by uzyskać pożądaną konsystencję. Przechowuj do 3 dni w lodówce.
WSKAZÓWKA:
Dressing do sałatki za bazie awokado zawsze jest idealną bazą do dressingu. Jego kremowa konsystencja stanowi, że danie smakować będzie jeszcze lepiej. Taki dressing sprawdzi się również dla osób z insulinoopornością z uwagi na to, że awokado jest owocem o dużej zawartości tłuszczu.
DRESSING Z MANGO
Składniki:
- 1 szklanka pokrojonego mango
- 2 łyżki pokrojonej świeżej kolendry
- 2 łyżki soku z limonki/cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Przygotowanie: Zblednuj wszystkie składniki na gładką masę. Przechowuj w lodówce do 3 dni.
WSKAZÓWKA:
Krojąc mango w drobne kostki wraz z resztą składników i z dodatkiem cebuli możesz łatwo stworzyć salsę do mięs na grilla.
DRESSING MIODOWO-MUSZTARDOWY
Składniki:
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
Przygotowanie: Wymieszaj składniki bardzo dokładnie łyżką. W razie potrzeby możesz dodać nieco wody.
DRESSING POMARAŃCZOWY
Składniki:
- 1 obrana pomarańcza
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki posiekanej kolendry lub bazylii
- sól lub pieprz do smaku
- opcjonalnie można dodać w innej wersji nieco miodu i musztardy sarepskiej
Przygotowanie: Obraną pomarańczę zblenduj z pozostałymi składnikami oprócz kolendry – dodaj ją na końcu. W razie potrzeby dodaj nieco wody lub miodu. Przechowuj w lodówce do 3 dni.
Jak Ci się podobają moje propozycje? Może masz jakieś swoje ulubione dressingi? Podziel się tym z komentarzu.