Bakłażan pieczony z kurczakiem i ryżem

INSULINOOPORNOŚĆ DIETA POWSTAWANIE
Insulinooporność – mechanizmy powstawania
12 listopada 2016
nabiał jak wybierać etykiety
Nabiał – jak czytać etykiety?
18 listopada 2016

Bakłażan pieczony z kurczakiem i ryżem

bakłażan z kurczakiem przepis

Bakłażan pieczony z kurczakiem i ryżem to jedno z moich ulubionych dań prosto z piekarnika (wspaniale do zapiekania sprawdza się również cukinia). Jeśli zatem nie lubisz bakłażana możesz go w przepisie zastąpić własnie cukinią. Farsz sprawdzi się także do nadziewania papryki. Możliwości jest naprawdę wiele. Mimo, że warzywa zapiekane z farszami kojarzą się raczej z kolacją, można je jadać także na obiad. Przygotowując 2 porcje masz gotowy zarówno posiłek kolacyjny jak i obiadowy na kolejny dzień. Wystarczy podgrzać. Polecam taki sposób gotowania dla wszystkich tych, którzy nie lubią za bardzo tego robić lub mają zbyt mało czasu. W takich sytuacjach sprawdzi sie również „tajemna” wiedza jak oszczędzać czas na gotowaniu. 🙂

 

BAKŁAŻAN PIECZONY Z KURCZAKIEM I RYŻEM

SKŁADNIKI

  • 2 średnie bakłażany
  • 1 średnia pierś z kurczaka
  • 100g ryżu brązowego
  • 1 papryczka chilli
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego/oliwy/oleju kokosowego
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka listków świeżej bazylii, sól, pieprz, papryka słodka

 

PRZYGOTOWANIE

1. Pokrój cebulę w kostkę. Chilli pozbaw nasion i pokrój w paski.
2.Na rozgrzaną potelnię wlej olej, a potem podsmaż na nim cebulę z chilli. Pod koniec smażenie dodaj 1 przeciśniety przez praskę ząbek czosnku.
3.Pokrój kurczaka w drobną kostkę i dodaj do podsmażonej cebuli. Smaż około 2 minuty z każdej strony.
4. Ryż ugotuj w wodzie na sypko.
5. Połącz kurczaka z ryżem. Dopraw solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, papryką słodką i świężą bazylią.
6. Bakłażany przekrój wzdłuż na pół. Wydrąż nieco miąższu. Wydrążony miąższ pokrój drobno i dodaj do ryżu z kurczakiem. Następnie napełnij bakłażan farszem.
7. Piecz w temp 180 stopni przez około 40 minut.
8. Jeśli chcesz posypać całość odrobiną sera zrób to w ostatnich 10 minutach pieczenia.

 

Osobiście lubię podać bakłażan pieczony z dodatkową porcją warzyw np. fasolką szparagową. Takie danie daje duże poczucie sytości, jest idealną propozycją dla osób, które są na diecie bezglutenowej. Polecam je również wszystkim, którzy mają nadwagę/otyłość, mają insulinooporność. W przypadku nietolerancji produktów nabiałowych można zrezygnować z mozarelli i otrzymujemy danie bezmleczne.

 

Smacznego!

 

Wartość odżywcza w porcji (przepis na 2 porcje):

  • Kcal: 489,3
  • Białko: 35,5g
  • Tłuszcz: 17,5g
  • Węglowodany: 46,7g
  • Błonnik pokarmowy 10,5g
  • Wymienniki węglowodanowe: 4,7

 

 

Jeśli podobał Ci się ten wpis, chcesz dostawać powiadomienia o kolejnych oraz prezent zapisz się na mój newsletter poniżej. Zero spamu! Daj znać jakie są Twoje ulubione danie zapiekane? Lubisz bakłażana w takiej formie?

 

 

5 (100%) 1 vote
Kamila Urbaniak
Kamila Urbaniak
Dietetyk. Walczę z nadmiarem kilogramów i zespołem policystycznych jajników. Wierzę w edukację i to, że jest ona kluczem do polepszania naszego istnienia na wszystkich płaszczyznach. Jestem głęboko przekonana o ogromnej roli jaką odgrywają w życiu nawyki. Pracuję w oparciu o nie. Na blogu dzielę się wiedzą, opiniami i tym co bliskie czyli tematami związanymi z doskonaleniem, rozwojem, relacjami nie tylko międzyludzkimi. Tworzę treści, które są unikatowe w Internecie, wyrażają bowiem stan mojej wiedzy, doświadczenia i szczyptę osobowości. Prywatnie lubię luz w relacjach, uśmiech i gotowanie dla bliskich. :)
  • Ooo podoba mi się ten przepis, jutro spróbuję go odtworzyć 🙂

  • Ula z prostoofinansach

    Cukinię faszeruję latem i jesienią często. A bakłażana nie wiedzieć czemu nigdy nie faszeruję. Ciekawe połączenie składników.

    • Ula polecam koniecznie! Wdzięczne całkiem warzywo do faszerowania i małej odmiany w kuchni 🙂

Przeczytaj poprzedni wpis:
INSULINOOPORNOŚĆ DIETA POWSTAWANIE
Insulinooporność – mechanizmy powstawania

Insulinooporność to stan zmniejszonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny mimo jej prawidłowego lub podwyższonego stężenia w surowicy krwi. W poprzednim artykule wyjaśniłam po krótce co to właściwie […]

Zamknij