risotto grzybowe

Risotto grzybowe z prawdziwymi suszonymi grzybami…Dla mnie to jest zawsze rarytas. Uwielbiam grzyby i zawsze jestem niezmiernie wdzięczna za mama i babcia obsarowują mnie tymi zebranymi własnoręcznie w Polsce. W Anglii nikt grzybów nie zbiera, a i w sumie nie wiem czy one w tutajszych lasach są…

Przepis na risotto grzybowe jest banalnie prosty. Przygotowałam wersję tradycyjną z dodatkiem parmezanu, ale też wegańską dla osób na diecie wegańskiej lub eliminującej nabiał. Także każdy powinien być zadowolony 🙂

tekst alternatywny

Risotto lubię zjeść z sadzonym jajkiem więc jeśli masz insulinooporność to jest to szybki sposób na dodanie dodatkowej ilości tłuszczów i białka do posiłku. Można też risotto grzybowe przygotować z dodatkiem indyka czy kurczaka dodając go na patelnię podczas szklenia cebuli. Spróbuj!

 

 

RISOTTO GRZYBOWE W WERSJ TRADYCYJNEJ  Z PARMEZANEM ORAZ WEGAŃSKIEJ

 

SKŁADNIKI

  • 40 g suszonych grzybów (miałam miks prawdziwków i podgrzybków)
  • 1 średnia cebula biała
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g ryżu do risotto Arborio (można też ewentualnie zastąpić ryżem brązowym)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5 l bulionu warzywnego przygotowanego z 3 łyżek suszonej włoszczyzny (do 0,5 l wody dodaj włoszczyznę i zagotuj na małym ogniu)
  • 0,5 l wody z moczonych grzybów
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 spore garści pokrojonej świeżej natki pietruszki
  • w wersji tradycyjnej: około 40-50 g startego parmezanu
  • w wersji wegańskiej: 3-4 łyżki płatków drożdżowych

 

 

risotto grzybowe pinterest

 

PRZYGOTOWANIE

Grzyby namocz na około godzinę zalewając je 500 ml gorącej wody. Po tym czasie dobrze odsącz grzyby i zachowaj wodę. Cebulę pokrój drobno. Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę, dodaj cebulę i zeszklij. Następnie dodaj pokrojone na spore kawałki grzyby. Odparuj nieco wodę w nich zawartą.

Następnie dodaj na patelnię ryż i mieszając zeszklij go z cebulą i grzybami. Potrawa to około 2-3 minuty.

Między czasie wymieszaj wodę z grzybów z bulionem. Dodawaj na patelnię dużą chochlę wywaru i pozwól, aby ryż wchłaniał wodę. Gdy wchłonie większość z niej dodaj kolejną chochlę wywaru. Między czasie dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku do ryżu. Postępuj z resztą bulionu analogicznie aż ryż będzie miękki z zewnątrz i nieco twardy ale dente w środku.

1 litr wywaru wystarcza zwykle na taką ilość, ale jesli zabranie podlej nieco wodą całość. Na sam koniec dopraw solą, pieprzem, dodaj natkę i w wersji tradycyjnej dodaj parmezan. W wersji wegańskiej dodaj 2-3 łyżki płatków drożdżowych (lub nieco więcej, w zależności od upodowań smakowych).

 

Mam nadzieję, że przepis wykorzystasz, a jeśli tak oznacz mnie proszę w mediach społecznościowych abym mogła to zobaczyć. Użyj hashtagu #kzinspiruje 🙂 Będę Ci bardzo wdzięczna 🙂