SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej razowej
- 1 szklanka mąki owsianej
- 0,5 szklanki brązowego cukru
- 3 jaja
- 150 g masła
Jabłka:
- 1,5 – 2 kg jabłek
- 3 łyżeczki cynamonu
WYKONANIE:
- Wszystkie składniki ciasta przełóż do miski i rękoma wyrób ciasto na gładką masę. Podziel wyrobione ciasto na 2 części – 1/3 i 2/3 i włóż je do zamrażarki na około 30 minut.
- Jabłka obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Następnie na suchej patelni lekko przysmaż jabłka z dodatkiem cynamonu.
- Większą część ciasta wyjętego z zamrażarki rozwałkuj i ułóż na spodzie dużej blachy. Na ciasto wyłóż jabłka i rozprowadź je równomiernie. Następnie na wierzch zetrzyj mniejszy kawałek ciasta na tarce na grubych oczkach.
- Włóż szarlotkę do nagrzanego piekarnika do 175°C i piecz przez godzinę.
Smacznego! 🙂