Przepis na cisto naleśnikowe (8 sztuk):
Składniki:
- szklanka mąki pszennej razowej
- szklanka mleka 2% tłuszczu
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Wykonanie:
- W misce połącz za pomocą miksera wszystkie składniki.
- Gdy ciasto będzie za gęste dodaj do niego odrobinę mleka i ponownie zmiksuj całość.
- Usmaż naleśniki na patelni teflonowej lub ceramicznej. Dodatek oleju do ciasta sprawi, że nie będzie konieczne użycie oleju do smażenia.
Nadzienie:
Składniki:
- 2 kostki sera białego chudego lub półtłustego (500 g)
- 2 żółtka
- 2 łyżki brązowego cukru
Wykonanie:
- Rozmieszaj widelcem żółtko i połącz z resztą składników nadzienia.
Nałóż nadzienie na usmażone naleśniki i zwiń je w rulony. Połóż na chwilę na suchej ciepłej patelni, aby się nagrzały i zarumieniły. Naleśniki podawaj polane jogurtem naturalnym.
WSKAZÓWKI:
1. Cisto możesz również wykonać z innej mąki np. gryczanej lub wymieszać mąkę pszenną razową z inną mąką. Wartość odżywczą naleśników podniesie dodatek mąki amarantusowej (1 łyżka mąki amarantusowej na szklankę innej mąki).
2. Przygotowane ciasto możesz odstawić na około godzinę przed smażeniem, stanie się wtedy delikatniejsze.
3. Zamiast cukru dodawanego do nadzienia możesz użyć jego naturalnego zamiennika np. ksylitolu.
Smacznego! 🙂
The form you have selected does not exist.