Inspirację do tego przepisu zaczęrpnęłam z bloga Przepisy Joli. Nieco go zmodyfikowałam, aby pierniczki były zdrowsze i bardziej cynamonowe 😉
SKŁADNIKI
- 500 g mąki pełnoziarnistej pszennej użyłam 1850
- 250 g miodu lub syropu z agawy
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 120 g masła
- 3 jaja
- 1 opakowanie przyprawy do pierników (polecam taką bez dodatku cukru np. Katanyi i Delecta czy Dary Natury* w momencie kiedy piszę ten wpis skład tych produktów nie zawiera niczego oprócz kompozycji samych przypraw bez dodatku cukru czy mąki)
- 1 łyżeczka cynamonu
- opcjonalnie: 1-2 łyżeczki kakao (ja nie dodawałam)
PRZYGOTOWANIE
- W garnku należy rozpuścić miód, przyprawę do pierników, masło, cynamon i opcjonalnie kakao jeśli dodasz. Następnie należy masę dobrze wystudzić. Powinna być zimna. Polecam podczas stydzenia przykryć garnek czy naczynie folią aluminiową – zapobiega to tworzeniu się takiej „zeschniętej” warstwy na górze.
- Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy sodę oczyszczoną i mieszamy. Następnie dodajemy jaja oraz ostudzoną masę miodową.
- Zagniatamy ciasto dokładnie i w razie potrzeby podsypujemy mąką. Szczególnie jeśli ciasto będzie nieco za rzadkie.
- Wkładamy ciasto do lodówki na około 30 minut.
- Wałkujemy ciasto na grubość około 0,5-1 cm. W razie potrzeby potrzeby podsypując blat lub stolnicę mąką.
- Wycinamy pierniczki foremkami i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.
- Ważne: mniejsze pierniczki pieką się szybciej więć warto wykrawać pierniczki o zbliżonej wielkości i piec je na jednej blasze.