makowiec na pełnoziarnistym cieście kruchym

Makowiec na pełnoziarnistym cieście czekał ponad rok na publikację. Niesamowite jest to, że wpis ten przygotowałam dokładnie rok temu i nie opublikowałam. Czemu? Nie mam pojęcia.  Cóż nadrabiam więc w tym roku, aby jednak pokazać, że można zrobić kruche ciasto w wersji nieco zdrowszej i odpowiedniejszej dla insulinoopornych. 

 

Uwaga! Chcę jednak zaznaczyć, że to nie jest najzdrowsze ciasto świata, ale też nie ma tragedii 🙂   Z racji mieszkania w Anglii niestety nie udało mi się znaleźć nigdzie maku, aby móc zrobić samodzielnie masę makową, musiałam więc użyć gotowej. Ciasto było też przygotowywane dla gości więc jest z lukrem, który jest lubiany przez wiele osób. Natomiast Tobie polecam pominąć lukier – to dodatkowa ogromna ilość cukru, która naprawdę nie jest do niczego potrzebna. Polecam Ci przygotować zmielony w moździerzu na pył ksylitol i nim obsypać delikatnie ciasto po upieczeniu. 

 

 

MAKOWIEC NA PEŁNOZIARNISTYM CIEŚCIE KRUCHYM

 

SKŁADNIKI:

Ciasto:

  • 300 g pełnoziarnistej mąki pszennej typ 1850
  • 150 g masła (zimnego)
  • 3 żółtka
  • 60 g ksylitolu lub erytrolu (erytrolu trzeba będzie dać jednak nieco więcej bo jest mniej słodki niż ksylitol za to nie ma właściwie kalorii)
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 1-2 łyżki lodowatej wody (opcjonalnie)

 

Masa makowa:

  • 1 puszka dobrej jakości masy makowej lub można zrobić coś podobnego jak w zaprezentowanym niżej filmie (wtedy polecam zamiast cukru pudru dodać erytrol lub ksylitol zmielone na puder w moździerzu)
  • 3 białka
  • 2 łyżki bułki tartej lub migdałów mielonych
  • około 150 g pokrojonych dowolnych orzechów: dałam pekany, włoskie i migdały

 

PRZYGOTOWANIE

 

Makowiec na pełnoziarnistym spodzie zacznij od tego, żeby posiekać mąkę z ksylitolem, masłem i żółtkami aż się połączą dobrze i powstanie ciasto. W przypadku problemów ze sklejeniem ciasta można dodać nieco zimnej wody (1-2 łyżki zwykle). Można też użyć malaksera do tej czynności czy robota planetarnego- będzie szybciej. Ciasto następnie zagnieć, zrób z niego kulkę, owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum 30 minut do 1 godziny.

Między czasie posiekaj drobno orzechy, wymieszaj z masą makową i ubitymi na sztywno białkami ze szczyptą soli. Dodaj zmielone migdały lub bułkę tartą.

Kruche ciasto podziel na dwie równe części. Jedną rozwałkuj i wyłóż nią dno blaszki (piekłam w blaszce okrągłej o średnicy 26 cm). Następnie wyłóż przygotowaną masę makową. Drugą część ciasta rozwałkuj, pokrój w paseczki i ułóż na wierzchu masy makowej „na zakładkę”.

Piecz około 35-40 minut w 180 stopniach C. Ostudź i posyp ewentualnie pudrowym ksylitolem.

 

 

 

NEWSLETTER DLA INSULINOOPORNYCH