Ciasto marchewkowe w wersji korzennej to moja propozycja na coś słodkiego, bez grzechu, ale już w bardziej świątecznym klimacie. No, a co najmniej zimowym. 🙂 Uwielbiam ciasto marchewkowe, ale zwykle są one bardzo przesłodzone. To z przepisu zresztą nie jest też typowym ciastem marchewkowym.
Inspiracją do tego przepisu była książka Moniki Mrozowskiej i jej przepis „Aromatyczny marchewkowiec”. Ja swoją wersję nieco zmodyfikowałam. Zamiast mąki użyłam między innymi płatków owsianych, zamiast 80g oleju kokosowego dałam go ponad połowę mniej i zastąpiłam masłem orzechowym 100% – konkretnie migdałowym, ale sprawdzi się na pewno każde inne.
To ciasto przypomina nieco pierniczki i na pewno nie należy do słodkich ciast, choć dając więcej słodziwa na pewno takie będzie. Ja podawałam je na ciepło i jadłam z łyżeczką konfitury z truskawek. 🙂 Zapraszam po przepis.
CIASTO MARCHEWKOWE
SKŁADNIKI:
- 180 gramów płatków owsianych (można wymienić na pełnoziarnistą mąkę, autorka użyła w przepisie mąki orkiszowej, w wersji bezglutenowej można użyć mieszanki mąk bezglutenowych lub płatków owsianych bezglutenowych)
- 100 g miodu (ewentualnie syropu z agawy w wersji wegańskiej, ja użyłam syropu)
- 2 średnie starte na drobnej tarce marchewki
- 1/2 startego na drobnych oczkach jabłka
- 3 łyżki oleju kokosowego płynnego (jeśli masz stały to go rozpuść lub użyj oleju rzepakowego bądź oliwy z oliwek)
- 4 łyżki masła orzechowego 100% (można pominąć i użyć po prostu więcej oleju, autorka w przepisie użyła 80g oleju kokosowego i nie dodawała masła orzechowego)
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do korzennych ciast (można pominąć i dodać sproszkowane goździki – 1/2 łyżeczki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (ja użyłam płynnego ekstraktu z prawdziwej wanilii na alkoholu) – można pominąć ekstrakt
PRZYGOTOWANIE:
- Zblenduj płatki owsiane ręcznym blenderem. Niekoniecznie na „pył”, ale dosyć znacznie, aby nie były w cieście wyczuwalne potem ich całe fragmenty.
- Dodaj do zblendowanych płatków szczyptę soli, cynamon, przyprawę korzenną, proszek do pieczenia. Wymieszaj.
- W oddzielnej misce wymieszaj olej z masłem orzechowym i miodem lub syropem z agawy.
- Marchewkę zetrzyj na drobnej tarce, podobnie jabłko.
- Dodaj marchewkę i jabłko do mokrych składników i wymieszaj.
- Następnie dodaj suche składniki do mokrych i dokładnie wymieszaj. Ciasto ma dosyć zwartą konsystencję.
- Przełóż ciasto do foremki. Ja użyłam keksówki.
- Piecz około 35 minut w temperaturze 180 stopni C. Sprawdzaj między czasie czy się nie przypala. Sprawdź patyczkiem czy nie jest surowe w środku.
- Ciasto smakuje świetnie na ciepło z dżemem lub konfiturą jest idealne na zimową słodkość. 😉
Jestem skłonna zaryzykować, że ciasto świetnie smakuje również z podsmażonymi na niewielkiej ilości masła jabłkami z cynamonem. 🙂 Mam nadzieję, że ta zdrowa wersja, totalnie inna, ciasta marchewkowego przypadnie Ci do gustu 🙂 Smacznego.