Święta coraz bliżej, a przygotowania stają się coraz bardziej gorączkowe. Już macie zaplanowane świąteczne wypieki? Proponuję, zamiast tradycyjnego makowca czy piernika, przygotowanie muffinów w wersji świątecznej z bakaliami, cynamonem, jabłkiem i marchewką… Z jednego przepisu na ciasto możemy wyczarować kilka rodzajów muffinów zmieniając tylko dodatki. Jeśli nie mamy pomysłu na prezent to muffiny, w kształcie gwiazdek czy choinek, świetnie się sprawdzą. Wystarczy je tylko ciekawie zapakować! 🙂
Zabieramy się za przygotowywanie 🙂
Z poniższego przepisu przygotowałam 5 rodzajów muffinów, oczywiście (od 7 do 10 sztuk każdego rodzaju).
Składniki:
Składniki suche:
- 2 szklanki mąki pszennej razowej
- 2 szklanki mąki owsianej
- ¾ szklanki ksylitolu zamiast cukru
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szczypty soli
Składniki mokre:
- 3 szklanki mleka
- ½ szklanki oleju roślinnego np. rzepakowego
- 3 jaja
Przygotowanie:
- W jednej misce wymieszaj składniki suche, a w drugiej składniki mokre (najpierw trzeba roztrzepać jaja), a następnie połącz je. Wystarczy wymieszać je łyżką, mogą pozostać grudki w cieście.
- Powstałe ciasto podziel na 5 części lub w trakcie przygotowywania odlewaj w miarę równe ilości ciasta do przygotowania wszystkich rodzajów muffinów.
Muffiny z bakaliami:
Dodatki: garść orzechów np. włoskich, garść rodzynek, kilka suszonych moreli / brzoskwiń / daktyli.
Przygotowanie: Posiekaj wszystkie dodatki i dodaj do ciasta. Wymieszaj i piecz około 15 min w temperaturze 180 °C.
Muffiny z marchewką i cynamonem:
Dodatki: 2 średniej wielkości marchewki, 1 łyżeczka cynamonu.
Przygotowanie: Zetrzyj marchewki na tarce na grubych oczkach i razem z cynamonem dodaj do ciasta. Wymieszaj i piecz około 20 min w temperaturze 180 °C.
Muffiny z jabłkiem, rodzynkami i cynamonem:
Dodatki: 2 średniej wielkości jabłka, garść rodzynek, 1 łyżeczka cynamonu.
Przygotowanie: Zetrzyj jabłka na tarce na grubych oczkach, posiekaj rodzynki i razem z cynamonem dodaj do ciasta. Wymieszaj i piecz około 20 – 25 min w temperaturze 180 °C.
Muffiny z bananem i gorzką czekoladą:
Dodatki: 3 dojrzałe banany, ½ kostki gorzkiej czekolady
Przygotowanie: Rozgnieć widelcem 2 banany i połącz z ciastem. Nałóż do foremek po 1 łyżce ciasta. Następnie na ciasto wyłóż po plasterku banana i kostce gorzkiej czekolady. Znowu nałóż do foremek po łyżce ciasta, przykrywając plasterek banan i kawałek czekolady. Piecz około 20 min w temperaturze 180 °C.
Muffiny bardzo czekoladowe:
Dodatki: tabliczka gorzkiej czekolady, 3 łyżki kakao
Przygotowanie: Posiekaj ½ tabliczki czekolady i połącz z ciastem i kakao. Wymieszaj całość. Nałóż do foremek po 1 łyżce ciasta. Następnie na ciasto wyłóż po kostce gorzkiej czekolady. Znowu nałóż do foremek po łyżce ciasta, przykrywając kawałek czekolady. Piecz około 15 min w temperaturze 180 °C.
Wygląda apetycznie, prawda? I zapewniam Was, że takie jest! 🙂
———————-> KONKURS <————————
Ciekawe jesteśmy jakie są Wasze patenty na „lekkie” Święta? Macie jakieś sprawdzone sposoby?
Napiszcie w komentarzach swoje propozycje a my wybierzemy osobę, która otrzyma super NAGRODĘ!!!
Będzie nią tygodniowa analiza Waszego jadłospisu oraz indywidualne zalecenia dietetyczne! Warto, prawda? Wygraj zdrowszy start w 2015 rok! 🙂
Czekamy na Wasze odpowiedzi do wtorku do godziny 23.59 🙂