Ciasto migdałowe w poniższej wersji przygotowałam dosłownie w 40 minut w tym 30 minut to pieczenie 🙂 Jest tak banalne, a zarazem moim zdaniem smaczne, że nie jestem w stanie sobie wyobrazić żadnej wymówki, by go nie zrobić. Mam nadzieję, że spróbujesz i dasz mi znać jak smakowało 🙂
BEZGLUTENOWE CIASTO MIGDAŁOWE Z MASCARPONE I BORÓWKAMI
Składniki:
- 350 g zblendowanych lub zmielonych migdałów bez skórki (tzn. ground almonds)
- 300g jogurtu naturalnego, ale nie odtłuszczonego, ja użyłam greckiego (można wymienić na alternatywny jogurt roślinny w wersji bezmlecznej)
- 6 jajek od szczęśliwej kury 🙂
- 4 łyżki oleju rzepakowego lub rozpuszczonego masła
- 3-4 łyżeczki dobrej jakości ekstraktu waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki erytrolu (można wymienić na stewię dosypując ostrożnie i regulując słodkość – w przypadku stewii w płynie potrzeba niewiele by uzyskać sporą słodkość; dla osób które nie mają erytrolu lub stewii w domu niech po prostu użyją cukru lub miodu wg własnych kubków smakowych pod kątem słodkości)
- 1 opakowanie mascarpone około 250g
- skórka z 1/2 cytryny
- około 250 g borówek lub inne owoce sezonowe do przybrania
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni. W tym czasie blaszkę (ja użyłam okrągłej o średnicy 23 cm) wysmaruj masłem lub olejem, aby ciasto nie przywarło.
- Wymieszaj w misce jaja, jogurt, olej/masło i 2-3 łyżeczki ekstraktu waniliowego. Następnie dodaj zblendowane migdały, proszek do pieczenia i słodziwo czyli erytrol. Wszystko razem ponownie wymieszaj i wyłóż na blaszkę.
- Piecz około 30 minut. Przed wyjęciem sprawdź czy ciasto nie jest surowe.
- Po ostudzenie ciasto wysmaruj przygotowaną masą z serka mascarpone, pozostałego ekstraktu, erytrolu i skórki cytrynowej. Przyozdób owocami. Gotowe! 🙂
Wskazówki:
Ciasto przechowywałam w lodówce 3 dni i nadal było dobre. 😉
W wersji bezmlecznej można wymienić mascarpone na mleko kokosowe, z którego zrobimy krem np. tak jak zaproponował erVegan.
Ten tym ciasto nie zalicza się do deserów w wersji fit czyli 120 kcal na kawałek. Jest kaloryczne i lojalnie o tym uprzedzam. 🙂 Całe ciasto ma około 4200 kcal i podzielone na 12 kawałków da w jednym około 350 kcal.
Jak na słodkość jednak całkiem sporo ma m.in. wapnia czy magnezu 🙂
Co ważne w jednym kawałku będzie ma niecałe 8g węglowodanów jeśli oczywiście użyjesz erytrolu do jego przygotowania. Sprawdzi się więc u osób, które mają problemy z tolerancją węglowodanów, w insulinooporności i generalnie dla każdego, kto z powodów zdworotnych nie musi eliminować z diety półproduktów wykorzystanych do jego przygotowania.
Oryginalny przepis tutaj.