Nie wiem jak to się stało, że ten przepis na ciasteczka owsiane jeszcze nie zagościł na blogu. Piekę je według niego już kilka ładnych lat, od czasu do czasu coś modyfikując 😉 Ciasteczka owsiane robi się ekspresowo – wrzucamy wszystkie składniki do miski, mieszamy i wykładamy na blachę. Kocham takie przepisy!!! 🙂 Ale do rzeczy 🙂 Składniki i wykonanie poniżej.
Składniki:
- 400g płatków owsianych (najlepiej górskie)
- 100g masła
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki razowej
- 3 łyżki ksylitolu lub cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej
Dodatki 1:
- 4 łyżki siemienia lnianego
- 5 łyżek żurawiny suszonej
Dodatki 2:
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 8 łyżek wiórków kokosowych
Wykonanie:
- Roztrzep jajka.
- Rozpuść masło.
- Mieszając połącz ze sobą masło, jajka i ksylitol / cukier.
- Dodaj mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj.
- Dodaj płatki owsiane i dokładnie połącz z powstałą masą.
- Podziel ciasto na 2 części.
- Do jednej dodaj siemię lniane i żurawinę, a do drugiej drobno pokrojona gorzką czekoladę i wiórki kokosowe.
- Uformuj ciasteczka i wyłóż na blachę.
- Piecz około 15 min w temperaturze 190ºC.
Wskazówki:
- Możesz zredukować ilość masła nawet o połowę. Ciasteczka będą wtedy bardziej chrupiące.
- Szalej z dodatkami! Moje typy to:
- gorzka czekolada, orzechy włoskie, rodzynki
- gorzka czekolada, suszone banany
- rozdrobnione ziarna kawy
- pestki słonecznika, siemię lniane, rodzynki