Jogurt nie musi być nudny. Wręcz przeciwnie. Jest absolutnie niezwykły w swojej prostoście przez co można go wykorzystać na wiele sposobów. W tym wpisie pokazuję 6 pomysłów na jogurt grecki.
Wszystkie przepisy to słodkie odsłony jogurtu greckiego w wersji można powiedzieć momentami nieco deserowej, choć niekoniecznie. Można spokojnie zjeść taki jogurt na śniadanie czy kolację.
Osoby z insulinoopornością jedząc jogurt grecki w słodkiej odsłonie powinny szczególnie zwrócić uwagę na dobór owoców (lepiej sprawdzą się jagodowe), ilość dodanego słodziwa np. miodu czy suszonych owoców oraz zawartość orzechów czy pestek/nasion w przepisie. Wszystkie zaprezentowane opcje jednak można w insulinooporności zjeść choć wersja z bananem będzie „najmniej” przyjazna z uwagi na sporą zawartość cukrów prostych pochodzących z banana, daktyli i miodu.
Gdyby ktoś chciał bardzo krzyczeć, że takie jogurtu zabijają, nie wolno, nie jest fit, i nie wiem co tam jeszcze i co ja takiego promuję, to polecam zwyczajnie pomyśleć ile razy w ciągu tygodnia na diecie wpada Ci gdzieś baton, ciasto, bułka na cieście francuskim, cukierek albo 3 cukierki i do tego jeszcze słodka kawa? Aha… no i kilka kostek czekolady. No właśnie. Znam życie. Konsultuję osoby indywidualne, czytam setki stron dzienniczków żywieniowych. Niech mnie więc nikt nie czaruje swoją boską idealnością. Wiem też na czym większość osób się „wykłada” i leży nie wiedząc co zrobić więc jak masz ochotę na słodkości to śmiało. Więcej opcji znajdziesz we wpisie o zamiennikach słodyczy.
6 POMYSŁÓW NA JOGURT GRECKI W ODSŁONIE NIEBANALNEJ
1. BANANOWY JOGURT Z ORZESZKAMI ZIEMNYMI
SKŁADNIKI:
- 4 daktyle
- 1 banan
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 200 g jogurtu greckiego
- 1 łyżka orzeszków ziemnych
PRZYGOTOWANIE:
- Jogurt wymieszaj z ekstraktem waniliowym.
- Daktyle zalej wrzątkiem. Wlej tyle, aby woda jedynie je przykryła. Po 5 minutach zblenduj daktyle z wodą na daktylowy sos.
- Orzeszki podpraż chwilę na suchej patelni.
- Do jogurtu wkrój banana. Polej daktylowym sosem i udekoruj orzeszkami.
2. KORZENNY JOGURT Z MARCHEWKĄ
SKŁADNIKI:
- 200g jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej (można zamienić na mieszankę cynamonu, kardamonu i gałki muszkatołowej)
- 1 mała marchewka starta na tarce o drobnych oczkach
- 4-5 sztuk orzechów włoskich
- 1 łyżeczka miodu
PRZYGOTOWANIE:
- Na rozgrzaną suchą patelnię wrzuć startą marchewkę i przyprawę korzenną. Podsmaż, ciągle mieszając około 2-3 minuty, aż marchewka nieco zmięknie i „puści” trochę wody.
- Do miseczki wlej jogurt, dodaj marchewkę z patelni, udekoruj pokrojonymi orzechami, łyżeczką miodu i w razie potrzeby dopraw cynamonem.
3. JOGURT KOKOSOWY ZE SKÓRKĄ Z CYTRYNY
SKŁADNIKI:
- 200g jogurtu greckiego
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
- 1 łyżka płatków migdałowych
- 2-3 łyżki płatków owsianych
- 1 łyżeczka miodu
PRZYGOTOWANIE:
- Wymieszaj jogurt z ekstraktem i wiórkami kokosowymi.
- Na suchej patelni podpraż chwilę płatki owsiane, po czym dodaj płatki migdałowe. Podpraż jeszcze chwilę aż poczujesz lekko orzechowy zapach unoszący się w powietrzu. Uważaj, by nie przypalić płatków.
- Posyp jogurt płatkami, polej miodem i oprósz skórką z cytryny.
4. CZEKOLADOWY JOGURT Z CHILLI
SKŁADNIKI:
- 1 łyżka prawdziwego kakao 16%
- 200 g greckiego jogurtu
- 15 orzechów laskowych
- 2 kostki gorzkiej czekolady
- 1 szczypta chilli
- 1 łyżka miodu
PRZYGOTOWANIE:
- Kakao rozpuść z 3-4 łyżkach gorącej wody i dodaj do jogurtu. Wymieszaj dokładnie. Dopraw chilli i ponownie wymieszaj.
- Posyp pokrojoną drobno czekoladą i orzechami.
- Polej miodem.
5. KAWOWY JOGURT GRECKI
SKŁADNIKI:
- 2 łyżki gorącej wody
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej
- 200 ml jogurtu greckiego
- 2-3 łyżki płatków owsianych
- 10 orzechów laskowych
- 1 łyżeczka miodu
PRZYGOTOWANIE:
- Kawę rozpuść w gorącej wodzie wraz z przyprawą korzenną i ekstraktem waniliowym.
- Masę wlej do jogurtu i dobrze wymieszaj, aż będzie miał jednolity kolor.
- Płatki owsiane podpraż na suchej patelni z posiekanymi orzechami,
- Dodaj płatki do jogurtu i polej miodem.
6. JOGURT Z BORÓWKAMI, AMARANTUSEM I CHIA
SKŁADNIKI:
- 100 g borówek
- 3 łyżki poppingu z amarantusa
- 200 g jogurtu greckiego
- 1 łyżka nasion chia
- 1 łyżeczka miodu
- wiórki kokosowe lub tzn. chipsy kokosowe
PRZYGOTOWANIE:
- Na dnia pucharka ułóż 2-3 łyżki jogurtu.
- Następnie dodaj zblendowane lub zmiażdzone 70g borówek.
- Posyp poppingiem z amarantusa.
- W oddzielnej misce wymieszaj resztę jogurtu z nasionami chia i przełóż do pucharka.
- Udekoruj resztką borówek, chipsami z kokosa i polej miodem.
Mam nadzieję, że pomysły na jogurt grecki z takich odsłonach zachęciły Cię do ich wypróbowania i urozmaicenia żywieniowej rzeczywistości. Proste produkty bowiem nie muszą być nudne. Mogą zaskakiwać i dawać sporo radości i przyjemności smakowej 🙂
Zachęcam Cię tez do zapisu na newsletter by odebrać prezent czyli 3-dniowy zdrowy jadłospis dla zabieganych, który nie marnuje produktów 🙂