Chleb żytnio-gryczany z czarnuszką i bazylią

INDEKS GLIKECZMICZNY
Dlaczego indeks glikemiczny nie powinien Cię niewolić na diecie?
26 lutego 2019
witamina D pcos
Polimorfizm genu receptora witaminy D a ryzyko wystąpienia PCOS
5 marca 2019

Chleb żytnio-gryczany z czarnuszką i bazylią

chleb żytnio-gryczany

Podobno pieczenie chleba w domu jest bardzo modne. Wiem jednak, że dla wielu osób myśl o tworzeniu zakwasu skutecznie odstręcza od samodzielnych wypieków. Nie martwcie się, chleb żytnio-gryczany jest bardzo prosty i oparty na drożdżach, więc nie wymaga wiele pracy i wyjątkowych umiejętności.

To, co ja w nim lubię, to brak mąki pszennej, a za to z mąką gryczaną, która jest bardzo zdrowa.

Jeśli martwi Was, że będzie miał smak jak kasza gryczana to nic bardziej mylnego. Chlebek jest lekko gorzkawy, ale mąka gryczana wytwarzana jest z kaszy białej, niepalonej, więc nie ma tego specyficznego posmaku. Spróbujcie koniecznie!

 

CHLEB ŻYTNIO-GRYCZANY Z CZARNUSZKĄ I BAZYLIĄ

 

SKŁADNIKI:

 

  • 250 g mąki żytniej razowej
  • 250 g mąki gryczanej
  • 2 łyżeczki drożdży suszonych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki czarnuszki
  • 2 łyżeczki bazylii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1  łyżeczka soli
  • około 450 ml ciepłej wody

 

WYKONANIE:

 

  1. Wszystkie suche składniki wrzuć do miski. Dodaj wodę z dodatkiem oleju i dokładnie wymieszaj ręcznie lub w robocie kuchennych. Ciasto jest lepkie, klei się – to normalne.
  2. Przełóż do formy (keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej tłuszczem i pozostaw do wyrośnięcia przez około 40-50 minut w ciepłym miejscu (lub nagrzej piekarnik do 30 stopni i wstaw do piekarnika do wyrastania). Ewentualnie zostaw w misce, pozostaw do wyrośnięcia, a następnie przełóż do keksówki i znów pozwól wyrastać około 20 minut.
  3. Piecz przez 10-15 minut w 220 stopniach C, a następnie w 180 stopniach C przez około 40 minut. Zawsze sprawdź patyczkiem przed wyjęciem chleba czy jest dobrze upieczony.
  4. Chleb warto na wierzchu posmarować wodą/olejem i obsypać mąką przed pieczeniem. Wtedy mniej pęka.

 

chleb żytnio-gryczany

 

zdrowe odżywianie newsletter

5 (100%) 2 vote[s]
Kamila Urbaniak
Kamila Urbaniak
Mgr dietetyki. Ukończyłam studia dietetyczne na Uniwersytecie Medycznym w Warszawie, a także w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Uczyłam się również w Akdeniz Univeristy in Antalya. Obecnie uczę się w najstarszej szkole coachingu w Europie czyli Manhattan Noble Coaching w Anglii. Mieszkam w Anglii. Prywatnie uwielbiam czytać, uczyć się, doskonalić, poznawać siebie, słuchać audiobooków i podcastów. I wiele więcej. :)
Przeczytaj poprzedni wpis:
INDEKS GLIKECZMICZNY
Dlaczego indeks glikemiczny nie powinien Cię niewolić na diecie?

Zrozumienie czym jest indeks i ładunek glikemiczny jest kluczowe w insulinooporności, ... ale nie tylko. Przy nadwadze, otyłości czy cukrzycy również. Jeśli chcesz się "tylko" odchudzać […]

Zamknij