Wegański twarożek z nerkowców o serowym smaku – prosty i przepyszny

pieczony tuńczyk
Pieczony tuńczyk z oliwkami i pomidorami – super szybki przepis
16 września 2018
Gdzie byłam, co się ze mną działo i czy wracam do obecności w sieci?
18 listopada 2018

Wegański twarożek z nerkowców o serowym smaku – prosty i przepyszny

wegański twarożek z nerkowców

Wegański twarożek z nerkowców to w kuchni wegańskiej wszystkim znany zamiennik tradycyjnego twarożku. Jeśli jednak nie jesteś na diecie wegańskiej, ale eliminujesz nabiał taki twarożek może być dla Ciebie dobrym zamiennikiem.

Oczywiście twarożek taki to nie jest do końca to samo co ten tradycyjny. Nie ma się co oszukiwać, że smakuje tak samo, ale moim zdaniem naprawdę jest w dużej mierze zbliżony. W wersji z płatkami drożdżowymi smakuje podobnie jak ser żółty 🙂

Nerkowce są bardzo neutralną bazą do tworzenia różnych wersji twarożku. Mają słodkawy smak, ale nadal zdecydowanie mniej orzechowy niż inne orzechy.  Polecam spróbować! 🙂

 

WEGAŃSKI TWAROŻEK Z NERKOWCÓW O SMAKU SEROWYM

 

Składniki (na 4-5 porcji):

 

  • 100 g nerkowców bez soli
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych (ja miałam te marki Jarrow Formula, ale można też użyć tych)
  • 2-3 szczypty czosnku granulowanego (można dać świeży)
  • 1/4 łyżeczki papryki słodkiej
  • sól i pierz do smaku
  • 3-4 łyżki wody

 

Przygotowanie:

 

  1. Nerkowce namocz na kilka godzin w wodzie. Zalej tak by woda dobrze je przykrywała.
  2. Następnie odcedź orzechy i do naczynia, w którym będziesz blendować (ręczny blender też się sprawdzi) dodaj wodę, sok z cytryny, przyprawy i drożdże. Zblenduj całość na gładką masę. Ilością wody możesz wpływać na ostateczną konsystencję twarożku.

 

 

wegański twarożek z nerkowców (1)

 

 

Wskazówki

 

  1. Dodanie drożdży nadaje serkowi serowy smak. Jeśli nimi nie dysponujesz możesz je pominąć. Serek można przygotować bez nich i dodać zioła, pesto lub suszone pomidory. Sprawdzą się równie świetnie. Suszone pomidory na słońcu (a nie w oleju) są też wspaniałym źródłem żelaza, którego osoby na diecie wegańskiej spożywają za mało (szczególnie kobiety). Dodając więc suszone pomidory można znacząco zwiększyć zawartość żelaza w twarożku. 
  2. Twarożek sprawdzi się idealnie na kanapki w wersji wegańskiej, ale też jako smarowidło do naleśnika, tortilli czy w wersji z większą ilością wody jako dip do warzyw.
  3. Należy pamiętać, że nerkowce to orzechy, a orzechy są bardzo kaloryczne. Nie należy więc przesadzać z ilością zjadanego serka szczególnie jeśli jesteś na diecie redukcyjnej.

 

 

Oceń ten artykuł
Kamila Urbaniak
Kamila Urbaniak
Mgr dietetyki. Ukończyłam studia dietetyczne na Uniwersytecie Medycznym w Warszawie, a także w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Uczyłam się również w Akdeniz Univeristy in Antalya. Obecnie uczę się w najstarszej szkole coachingu w Europie czyli Manhattan Noble Coaching w Anglii. Mieszkam w Anglii. Prywatnie uwielbiam czytać, uczyć się, doskonalić, poznawać siebie, słuchać audiobooków i podcastów. I wiele więcej. :)
Przeczytaj poprzedni wpis:
pieczony tuńczyk
Pieczony tuńczyk z oliwkami i pomidorami – super szybki przepis

Inspiracją do przygotowania tego szybkiego dania jakim jest pieczony tuńczyk był przepis z tego wpisu.  Autorka użyła łososia, a ja dysponowałam akurat tuńczykiem więc zmieniłam rybę. Dodatkowo […]

Zamknij