Przepis na ciasto czekoladowe z fasoli

Dlaczego warto spożywać szpinak?
31 października 2016
depresja dieta żywienie
Depresja, a żywienie – czy jest jakiś związek?
1 listopada 2016
przepis na ciasto czekoladowe z fasoli

Często walcząc o dobre samopoczucie, zgrabną sylwetkę lub realizując inne cele, odmawiamy sobie słodyczy we wszelkiej formie. Zdarza się jednak tak, że przychodzi moment słabości – nieprzezwyciężona ochota na słodkość. Poniżej przepis na to, jak upiec dwie pieczenie na jednym ogniu. Ciasto czekoladowe, które zaspokoi potrzebę na słodkie, a dodatkowo dostarczy cennych składników odżywczych (białka, potasu, wapnia, żelaza, magnezu, witamin z grupy B, błonnika pokarmowego). Co więcej, nie dodaje się do niego cukru!

Można się w nim zakochać… Ja dzisiaj delektowałam się swoim kawałkiem z filiżanką kawy <3
Zapraszam do spróbowania 🙂

przepis na ciasto czekoladowe z fasoli

Składniki:

  • 2 puszki fasoli czerwonej
  • 2 jaja
  • 2 dojrzałe banany
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki kakao naturalnego
  • Kilka kropli aromatu migdałowego
  • Łyżeczka sody oczyszczonej

Przygotowanie:

  1. Czekoladę połam na małe kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej.
  2. Fasolę odsącz z zalewy i przepłucz na sicie.
  3. Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę.
  4. Małą keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej masę.
  5. Piecz przez 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.
  6. Wyjmij ciasto z brytfanki chwytając za brzegi papieru (warto go później delikatnie odkleić, żeby nie przywarł do wypieku).

Smacznego!

Wartość odżywcza w porcji (1 kawałek, ok.100g):

Kcal: 137,6
Białko: 6 g
Tłuszcz: 4,8 g
Węglowodany: 16,5 g
Błonnik pokarmowy 3,9 g

 

Oceń ten artykuł
  • Ania

    Pytanko mam. Czy rozpuszczoną czekoladę wlewam do masy czy ona jest do polania ciasta ?

    • Ania dodajesz do ciasta. Można też po jego upieczeniu oprószyć je czekoladą, która się rozpuści i będzie jak polewa 🙂 Nie mniej jednak tą ilość, która jest w przepisie używamy do ciasta samego. Na wierzch potrzebowałabyś kilka kostek dodatkowych.

  • Brzmi lepiej niż przepis, z którego ja robiłam. Zastanawiam się czy jest różnica między czerwoną a białą fasolą w cieście. Ja robiłam z białej, nie smakowało mi.

    • Niestety nie miałam okazji próbować z białej fasoli, ale podejrzewam, że jednak jest różnica. To przepis Gosi – mojej praktykantki także muszę poczekać aż ona da głos w tej sprawie 🙂

  • No cudne! Zapamiętuję i piekę w weekend!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Dlaczego warto spożywać szpinak?

Szpinak jest niezwykle cennym produktem dla zdrowia. Pełni istotną rolę, szczególnie w profilaktyce przeciwnowotworowej oraz w zachowaniu dobrego wzroku na długie lata. Ze względu na zawartość […]

Zamknij