Muffinki bez mąki kokosowo-cynamonowe z nerkowcami

dieta w insulinooporności
Dieta w insulinooporności – zalecenia ogólne
25 kwietnia 2017
jaglanka na mleku kokosowym
Jaglanka na mleku kokosowym z makiem i jabłkiem (bezglutenowa, bezmleczna)
4 maja 2017

Muffinki bez mąki kokosowo-cynamonowe z nerkowcami

MUFFINY BEZ MĄKI I CUKRU

Muffinki  bez mąki to sposób na słodkie grzeszenie w zdrowszej wersji. Jeśli szukasz czegoś słodkiego co zrobisz w 10 minut i upieczesz w 20 – to przepis właśnie dla Ciebie. 🙂

Często w kuchni szukam szybkich i zdrowszych rozwiązań, a z uwagi na to, że zmagam się z insulinoopornością (bez leków) i kilkoma innymi zaburzeniami hormonalnymi staram się brać to pod uwagę w moich kulinarnych eksperymentach. Tak powstały właśnie te muffiny. Zależało mi na tym, aby móc zjeść coś słodkiego, zaproponować to moim podopiecznym, a jednocześnie ograniczyć ilość węglowodanów.

Na końcu znajduje się tabela z wartością odżywczą muffinek, które przygotowałam z ksylitolem. Aby zmniejszyć ilość kilokalorii i węglowodanów w nich wystarczy zastosować m.in stewię jako słodziwo. Dobrze sprawdzą się również wymoczone i zblendowane daktyle choć tej opcji akurat w tych muffinach nie próbowałam. Daktyle jednak podniosą ilość cukrów w przepisie więc nie są do końca dobrą opcją jeśli zmagasz się z insulinoopornością.

Zachęcam do testowania:)

 

MUFFINKI BEZ MĄKI – KOKOSOWO-CYNAMONOWE Z NERKOWCAMI (12 STANDARDOWYCH MUFFINEK)

 

SKŁADNIKI:

  • 140 g płatków owsianych górskich
  • 150 ml mleka/wody/mleka roślinnego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju (użyłam rzepakowego)
  • 1 dojrzały banan
  • 80g wiórków kokosowych
  • 30 g ksylitolu (można zastąpić 2-3 łyżkami miodu lub np. 1 łyżeczką stewii w płynie)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki kardamonu (można pominąć)
  • opcjonalnie orzechy: nerkowce, orzechy laskowe, włoskie, pekan (ja dodałam do każdej muffinki 2 nerkowce do środka)

 

PRZYGOTOWANIE:

  1. Płatki owsiane wymieszaj z wiórkami, proszkiem do pieczenia, cynamonem i kardamonem oraz ksylitolem.
  2. W drugiej misce wymieszaj rozgniecionego widelcem banana, z jajami, mlekiem i olejem.
  3. Dodaj suche składniki do mokrych i dobrze wymieszaj łyżką.
  4. Nakładaj do foremek, dodaj po 2 orzechy nerkowca do środka. Przykryj orzechy kolejną wartą masy.
  5. Piecz około 20-25 minut w temperaturze 190 stopni.

muffinki-bez-maki

 

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 12 PORCJACH/NA PORCJĘ:

Energia: 1777 kcal / 148,1 kcal

Białko: 41,5g / 3,5 g

Tłuszcze:  111,8g / 9,3 g

Węglowodany: 152,6g / 12,7 g

Błonnik: 33g / 2,7

Magnez: 429,5 mg / 35,8 mg

Żelazo: 14,5 mg / 1,2 mg

Cynk: 9,3 mg / 0,8 mg

Wapn: 437,4 mg / 26,3 mg

Niacyna: 3,2 mg / 0,3 mg

Witamina E: 10,4 mg/ 0,9 mg

 

 

Mam nadzieję, że ten przepis przypadł Ci do gustu. Daj znać jak wyszły muffiny 🙂

 

4.8 (95%) 8 votes
Kamila Urbaniak
Kamila Urbaniak

Dietetyk. Walczę z nadmiarem kilogramów i zespołem policystycznych jajników. Wierzę w edukację i to, że jest ona kluczem do polepszania naszego istnienia na wszystkich płaszczyznach. Jestem głęboko przekonana o ogromnej roli jaką odgrywają w życiu nawyki. Pracuję w oparciu o nie. Na blogu dzielę się wiedzą, opiniami i tym co bliskie czyli tematami związanymi z doskonaleniem, rozwojem, relacjami nie tylko międzyludzkimi. Tworzę treści, które są unikatowe w Internecie, wyrażają bowiem stan mojej wiedzy, doświadczenia i szczyptę osobowości. Prywatnie lubię luz w relacjach, uśmiech i gotowanie dla bliskich. :)

  • Renata

    Dziś moje łakomczuchy piekły muffinki…a ja na diecie eliminacyjnej patrzę na nie i ślinka mi cieknie po brodzie….A teraz jak mam ten przepis upiekę sobie swoje 🙂 i z nikim się nie podzielę hihihi 😉

  • Ania

    A czy ten banan nam insylinoopornym nie zaszkodzi? Chodzi o wysoki ig.

    • Ania jak miałby zaszkodzić? To nie banan jest sprawcą insulinooporności, a masa innych czynników. Jeszcze nikt nie nabawił się insulinooporności jedząc banany :). Obwinianie pojedynczych produktów tylko ze względu na wysoki indeks IG nie wydaje mi się rozsądne. Polecam poczytać o zaleceniach w insulinooporności i moim podejściu do tego 🙂 Poza tym muffinki to coś słodkiego. Czymś słodycz trzeba nadać 🙂

      • Ania

        Dziękuję za odpowiedź.Przyznam, że moja wiedza o tej chorobie jest jeszcze nikła. Dowiedziałam się o tym że jestem chora tydzień temu. Ogarnięcie tak wielu kwestii jeśli chodzi o żywienie póki co mnie przeraża… Rozumiem, że banan nie spowodował choroby, tylko ja jeszcze jako laik, po przeczytaniu, że ma wysoki IG od razu go odrzuciłam. Podobnie jeśli chodzi o daktyle czy syrop daktylowy, którym dosładzane są batoniki Dobra kaloria. Myślałam, że znalazłam jakąś przekąskę dla siebie, ale niestety po przeczytaniu składu je również odrzuciła. Nie wiem czy słusznie. Długa droga przede mną.
        BTW Twój przepis wydaje się być pyszny tak więc jutro zabieram się za zrobienie tych ciasteczek 😉

        • Ania rozumiem, że jesteś na początku drogi. Jeśli mogę Ci coś doradzić to przede wszystkim bardzo krytycznie patrz na wszystko co przeczytasz w internecie i na każde opinie i porady od osób, które będą wszystkich wkładały do jednego worka. Tylko dlatego, że u nich się coś sprawdza lub nie. To jeszcze żaden argument na to, że u kogoś też ma się sprawdzić. Pisałam o diecie w insulinooporności tutaj http://kreatorniazmian.pl/dieta-w-insulinoopornosci/ To naprawdę dobre kompendium na początek drogi. 🙂 Powodzenia! P.S. Ciastkami nawet zdrowymi insulinooporności nie wyleczymy, ale też od czasu do czasu te zdrowsze ciastka nas nie zabiją 🙂

  • Renata

    Robiłam! Pyszne! 🙂 Dziękuję, bo jak je jem to nie mam wyrzutów sumienia!

Przeczytaj poprzedni wpis:
dieta w insulinooporności
Dieta w insulinooporności – zalecenia ogólne

Dieta w insulinooporności - jaka dieta ? Zadajesz sobie to pytanie wychodząc od lekarza. Cóż już wiesz, że masz insulinooporność. Zaczynasz sięgać do głównego źródła informacji […]

Zamknij