Korzenne ciasto marchewkowe (bez jaj, mleka, mąki i cukru)

NIEPŁODNOŚĆ
Niepłodność – co to jest i jakie są jej rodzaje?
3 grudnia 2017
JAK NIE PRZYTYĆ PRZEZ ŚWIĘTA
Jak nie przytyć przez Święta Bożego Narodzenia – konkretne porady i wskazówki + przykłady przepisów
17 grudnia 2017

Korzenne ciasto marchewkowe (bez jaj, mleka, mąki i cukru)

ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe w wersji korzennej to moja propozycja na coś słodkiego, bez grzechu, ale już w bardziej świątecznym klimacie. No, a co najmniej zimowym. 🙂 Uwielbiam ciasto marchewkowe, ale zwykle są one bardzo przesłodzone. To z przepisu zresztą nie jest też typowym ciastem marchewkowym.

Inspiracją do tego przepisu była książka Moniki Mrozowskiej i jej przepis „Aromatyczny marchewkowiec”. Ja swoją wersję nieco zmodyfikowałam. Zamiast mąki użyłam między innymi płatków owsianych, zamiast 80g oleju kokosowego dałam go ponad połowę mniej i zastąpiłam masłem orzechowym 100% – konkretnie migdałowym, ale sprawdzi się na pewno każde inne.

To ciasto przypomina nieco pierniczki i na pewno nie należy do słodkich ciast, choć dając więcej słodziwa na pewno takie będzie. Ja podawałam je na ciepło i jadłam z łyżeczką konfitury z truskawek. 🙂 Zapraszam po przepis.

 

CIASTO MARCHEWKOWE 

 

SKŁADNIKI:

 

  • 180 gramów płatków owsianych (można wymienić na pełnoziarnistą mąkę, autorka użyła w przepisie mąki orkiszowej)
  • 100 g miodu (ewentualnie syropu z agawy, ja użyłam syropu, bo okazało się, że miód mam skrystalizowany i już nie chciało mi się go rozpuszczać)
  • 2 średnie starte na drobnej tarce marchewki
  • 1/2 startego na drobnych oczkach jabłka
  • 3 łyżki oleju kokosowego płynnego (jeśli masz stały to go rozpuść lub użyj oleju rzepakowego bądź oliwy z oliwek)
  • 4 łyżki masła orzechowego 100% (można pominąć i użyć po prostu więcej oleju, autorka w przepisie użyła 80g oleju kokosowego i nie dodawała masła orzechowego)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do korzennych ciast (można pominąć i dodać sproszkowane goździki – 1/2 łyżeczki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (ja użyłam płynnego ekstraktu z prawdziwej wanilii na alkoholu) – można pominąć ekstrakt

 

PRZYGOTOWANIE:

 

  1. Zblenduj płatki owsiane ręcznym blenderem. Niekoniecznie na „pył”, ale dosyć znacznie, aby nie były w cieście wyczuwalne potem ich całe fragmenty.
  2. Dodaj do zblendowanych płatków szczyptę soli, cynamon, przyprawę korzenną, proszek do pieczenia. Wymieszaj.
  3. W oddzielnej misce wymieszaj olej z masłem orzechowym i miodem lub syropem z agawy.
  4. Marchewkę zetrzyj na drobnej tarce, podobnie jabłko.
  5. Dodaj marchewkę i jabłko do mokrych składników i wymieszaj.
  6. Następnie dodaj suche składniki do mokrych i dokładnie wymieszaj. Ciasto ma dosyć zwartą konsystencję.
  7. Przełóż ciasto do foremki. Ja użyłam keksówki.
  8. Piecz około 35 minut w temperaturze 180 stopni C. Sprawdzaj między czasie czy się nie przypala. Sprawdź patyczkiem czy nie jest surowe w środku.
  9. Ciasto smakuje świetnie na ciepło z dżemem lub konfiturą jest idealne na zimową słodkość. 😉

 

ciasto marchewkowe

 

Jestem skłonna zaryzykować, że ciasto świetnie smakuje również z podsmażonymi na niewielkiej ilości masła jabłkami z cynamonem. 🙂 Mam nadzieję, że ta zdrowa wersja, totalnie inna, ciasta marchewkowego przypadnie Ci do gustu 🙂 Smacznego.

 

 

5 (100%) 2 votes
Kamila Urbaniak
Kamila Urbaniak
Dietetyk. Walczę z nadmiarem kilogramów i zespołem policystycznych jajników. Wierzę w edukację i to, że jest ona kluczem do polepszania naszego istnienia na wszystkich płaszczyznach. Jestem głęboko przekonana o ogromnej roli jaką odgrywają w życiu nawyki. Pracuję w oparciu o nie. Na blogu dzielę się wiedzą, opiniami i tym co bliskie czyli tematami związanymi z doskonaleniem, rozwojem, relacjami nie tylko międzyludzkimi. Tworzę treści, które są unikatowe w Internecie, wyrażają bowiem stan mojej wiedzy, doświadczenia i szczyptę osobowości. Prywatnie lubię luz w relacjach, uśmiech i gotowanie dla bliskich. :)
  • Ostatnim czasem nie udało mi się trafić na żadne, zdrowe ciasto, które nie sakowało by jak wióry, ale być może słabo szukałam przepisów 😉 W każdym razie to ciasto korzenne naprawdę mnie zainteresowało i przy okazji tego weekendu będę testować :))

    • Karolina zwykle w zdrowszych opcjach ciast redukuje się ilość dodanego tłuszczu więc one wtedy siłą rzeczy są suchsze. Natomiast to ciasto jeśli nieco podgrzejesz przed podaniem to jest dosyć zwarte, ale moim zdaniem nie jest wiórowate 🙂 Daj znac jak wypróbujesz 🙂

Przeczytaj poprzedni wpis:
NIEPŁODNOŚĆ
Niepłodność – co to jest i jakie są jej rodzaje?

Niepłodność. Problem, który z roku na rok dotyka coraz większą grupę par w wieku reprodukcyjnym. Wbrew wielu komentarzom, niezrozumieniu rodziny i znajomych, niepłodność nie jest fanaberią […]

Zamknij