Jaglanka na mleku kokosowym z makiem i jabłkiem (bezglutenowa, bezmleczna)

MUFFINY BEZ MĄKI I CUKRU
Muffinki bez mąki kokosowo-cynamonowe z nerkowcami
27 kwietnia 2017
jak schudnac 10 kg
Jak schudnąć 10 kg w miesiąc?
11 maja 2017

Jaglanka na mleku kokosowym z makiem i jabłkiem (bezglutenowa, bezmleczna)

jaglanka na mleku kokosowym

Jaglanka na mleku kokosowym to bezglutenowa i bezmleczna wersja śniadania dla łasuchów czyli osób, które lubią z rana zjeść coś zdrowego, ale na słodko. Ogromna część moich podopiecznych prosi mnie podczas układania jadłospisów o różne wariacje słodkich śniadań czyli np. owsianki, jaglanki, gryczanki. W zależności od tego jakiej bazy użyjemy taki posiłek otrzymamy.

Jeśli bazą będą płatki jaglane lub kasza jaglana będzie to jaglanka. Jeśli płatki gryczane – gryczanka itd. Myślę, że sporo osób nie zdaje sobie sprawy, że wybieranie co rano innego źródła węglowodanów znacząco wzbogaci i urozmaici dietę. Tylko pomyśl. W poniedziałek – komosa ryżowa, we wtorek – płatki owsiane, w środę – kasza jaglana, w czwartek – amarantus, w piątek – płatki gryczane, a w sobotę – płatki żytnie, a w niedzielę możesz zastosować każdego rodzaju płatków w jednym daniu. Widzisz ile jest możliwości?

Tymczasem zapraszam na przepis. Prosty, szybki i bardzo odżywczy! Dodatkowo jaglanka na mleku kokosowym to propozycja bezglutenowa i bezmleczna. Idealna dla osób, które mają nietolerancje laktozy, alergię na białka mleka krowiego lub chociażby ze względów zdrowotnych muszą eliminować z diety gluten. 

 

JAGLANKA NA MLEKU KOKOSOWYM Z MAKIEM I JABŁKIEM

 

SKŁADNIKI (1 porcja):

  • 1 jabłko
  • 50g kaszy jaglanej suchej (przed ugotowaniem)
  • 80g mleczka kokosowego (takiego tłustego, które zwykle kupujemy w puszce)
  • 1 łyżka maku
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki kardamonu

 

PRZYGOTOWANIE:

 

1. Kaszą opłucz w wodzie kilkukrotnie, aby pozbawić ją goryczki. Woda musi być czysta.
2. Do garnka wlej około 100-150 ml wody oraz dodaj mleczko kokosowe, następnie opłukaną kaszę.
3. Przypraw cynamonem i kardamonem. Wymieszaj i dodaj jabłko starte na tarce o dużych oczkach. Może je również wkroić w postaci większych kawałków.
4. Gotuj kaszę od momentu zagotowania około 15 minut na wolnym ogniu. Mieszaj od czasu do czasu aby się nie przypaliła.Następnie wyłącz ogień, przykryj kaszę przykrywką na 2-3 minuty i odczekaj aż wchłonie wszystko (krok ten możesz pominąć jeśli lubisz bardziej „wodnistą” jaglankę). W razie potrzeby podczas gotowania dodawaj nieco wody.

* W razie potrzeby dosłódź odrobioną ksylitolu, miodu i stewii. Jeśli owoc jednak był słodki nie ma takiej potrzeby.

 

jaglanka na mleku kokosowym

 

A Ty w jakiej postaci lubisz kaszę najbardziej? I jakie są Twoje ulubione śniadania? 🙂

Oceń ten artykuł
Kamila Urbaniak
Kamila Urbaniak
Dietetyk. Walczę z nadmiarem kilogramów i zespołem policystycznych jajników. Wierzę w edukację i to, że jest ona kluczem do polepszania naszego istnienia na wszystkich płaszczyznach. Jestem głęboko przekonana o ogromnej roli jaką odgrywają w życiu nawyki. Pracuję w oparciu o nie. Na blogu dzielę się wiedzą, opiniami i tym co bliskie czyli tematami związanymi z doskonaleniem, rozwojem, relacjami nie tylko międzyludzkimi. Tworzę treści, które są unikatowe w Internecie, wyrażają bowiem stan mojej wiedzy, doświadczenia i szczyptę osobowości. Prywatnie lubię luz w relacjach, uśmiech i gotowanie dla bliskich. :)
  • karolajna 90

    Moja ukochana Jaglanka <3 u mnie króluje z innymi owocami,ale zapewne z każdymi smakuje cudownie! Pozdrawiam serdecznie 🙂

Przeczytaj poprzedni wpis:
MUFFINY BEZ MĄKI I CUKRU
Muffinki bez mąki kokosowo-cynamonowe z nerkowcami

Muffinki  bez mąki to sposób na słodkie grzeszenie w zdrowszej wersji. Jeśli szukasz czegoś słodkiego co zrobisz w 10 minut i upieczesz w 20 - to […]

Zamknij