Domowa przyprawa fajita to bardzo prosta mieszanka, która urozmaici przygotowywane dania, nada im nieco meksykańskiego charakteru i oszczędzi czas podczas przygotowywania dań. Nie wiem czy Ty też czasem tak masz, że po prostu brakuje Ci pomysłu i swoje dania przyprawiasz nieustannie w podobny sposób? Wciąż dajesz zioła prowansalskie albo robisz kurczaka w papryce?
Cóż większość ludzi jada nieustannie te same produkty. Kupuje te same marki, te same warzywa, tak samo komponuje kanapki i jada podobne do siebie śniadania, obiady i kolacje. Nie ma nic złego w tym, że pewne produkty lubimy lub po prostu je sprawdziliśmy i mają wysoką jakość. Ja np. uwielbiam masło Karrygold od krów wypasanych na zielonych pastwiskach i kupuje właśnie takie. Warto jednak eksperymentować.
Dziś zachęcam do przygotowania domowej przyprawy fajita i zasmakowania w meksykańskich nutach.
DOMOWA PRZYPRAWA FAJITA
SKŁADNIKI:
- 8 łyżeczek słodkiej mielonej wędzonej papryki (to bardzo ważne, aby papryka była wędzona)
- 2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- 1 łyżeczka czosnku w proszku (można pominąć i dodawać do potraw zawsze świeży czosnek kiedy gotujemy)
- 4 łyżeczki mielonego chilli
- 4 łyżeczki mielonego kuminu
- opcjonalnie można dodać 3 łyżeczki oregano
- można dodać również 2 łyżeczki soli, ja polecam jednak dosalać dania oddzielnie podczas gotowania i do przyprawy jej nie dodaję
PRZYGOTOWANIE:
Wymieszaj dokładnie wszystkie przyprawy i wsyp do zamykanego szczelnie słoiczka.
Przyprawy tej używam dosyć obficie gdy przygotowuję szczególnie kurczaka lub indyka z warzywami. Oprócz tego lubię oprószyć nią warzywa, które będą po prostu zapiekane w piekarniku.