weganski sos pieczarkowy

Wegański sos pieczarkowy w wersji kremowej to absolutny ulubieniec moich podopiecznych na diecie wegańskiej. Jest nie tylko pyszny i banalnie prosty w przygotowaniu, ale przede wszystkim kremowy. Dzieki temu przypomina smak śmietanowego sosu. Sama go uwielbiam i naprawdę polecam spróbować go zrobić każdemu. Domownicy nawet nie zauważą, że nie ma w nim śmietany!

Jest idealny do makaronu, ryż i kasz, sprawdzi się świetnie jako sos do nalesników wytrawnych. Jest wielofuncyjny po prostu. 🙂 No i można go mrozić! Czego chcieć więcej?

 

 

WEGAŃSKI SOS PIECZARKOWY CUDOWNIE KREMOWY

 

SKŁADNIKI NA 3 PORCJE

 

  • 400g pieczarek (około 20 sztuk)
  • 357g bulionu warzywnego (1,5 szklanki) – w wersji na szybko przygotuj go z kilku łyżek suszonej włoszczyzny -sprawdzi się świetnie (ja właśnie takiego bulionu użyłam)
  • 1  cebula (około 100g)
  • 2 marchewki (około 90 g)
  • 70 g orzechów nerkowca (około 4,5 łyżki)
  • 2 łyżeczki  musztardy (20 g)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (10g)
  • 2 ząbki czosnku (10 g)
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego (10 g)
  • 0,5 łyżki soku z cytryny (3 g)
  • 15 listków bazylii (15 g)

 

PRZYGOTOWANIE:

 

  1. Nerkowce namocz w wodzie na noc lub na minimum 1-2 godziny (wtedy łatwiej będzie się je zblendować).
  2. Bulion możesz zastąpić wodą lub przygotować z dodatkiem (jak wspomniałam wyżej) 2-3 łyżek suszonej włoszczyzny. Podgrzej bulion i pogotuj w nim chwilę marchewkę pokrojoną w drobne kawałki.
  3. Pieczarki pokrój w plasterki, cebulę w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  4. Na rozgrzaną patelnię wlej olej, dodaj cebulę i podduś chwilę, następnie dodaj pieczarki.
  5. Skrop odrobiną soku z cytryny (pieczarki wtedy nie tracą swojego jasnego koloru). Duś około 3-5 minut.
  6. Następnie dodaj czosnek, sos sojowy, musztardę (uwaga! niektóre musztardy lubią się ważyć więc aby nie ryzykować możesz też dodać musztardę na sam koniec kiedy już przestaniesz podgrzewać sos) i duś kolejne 1-2 minuty.
  7. Dodaj na patelnię 1/2 bulionu (wraz z warzywami), a resztę płynu użyj, by zblendować wraz z nim nerkowce.
  8. Najlepiej sprawdzi się do blendowania orzechów malakser lub blender kielichowy, ale ręczny też sobie poradzi. Trzeba będzie jednak masę blendować nieco dłużej lub po prostu zostawić w niej drobniutkie kawałki).
  9. Zblendowane orzechy wlej na patelnię to taka „śmietanka” wegańska. Wymieszaj dokładnie i w razie potrzeby dodaj nieco wody. Przypraw obficie pieprzem i solą oraz świeżymi ziołami (można zastąpić bazylię pietruszką lub koperkiem). I to wszystko! Domowy wegański sos pieczarkowy  gotowy! Prawda, że prosty? Ja go podałam z makaronem pełnoziarnistym. Posypałam (tego nie widać na zdjęciu) pieczoną ciecierzycą i pełnowartościowy wegański obiad jak z bajki gotowy).

 

Jeśli masz ochotę na więcej wegańskich przepisów sprawdzaj zakładkę z przepisami na blogu oznaczaną „wegańskie”. Możesz też kupić wegański jadłospis w sklepie. Zbilansowany, zdrowy i pyszny. 🙂 Smacznego!

 

weganski sos pieczarkowy