Muffiny owsiane z borówkami – słodkości dla insulinoopornych

Muffiny owsiane z borówkami to szybki sposób na zaspokojenie ochoty na słodkości przy jednoczesnym dostarczeniu sporej ilości składników odżywczych do diety i niezbyt dużej ilości cukrów. Użyłam w nich do osłodzenia erytrolu, który nie dostarcza kalorii, a za co tym idzie węglowodanów. Jestem pewna, że ucieszy to osoby na diecie z niskim indeksem glikemicznym czy…

Czytaj więcej

Granola żurawinowa z masłem orzechowym – bezmleczna i bezglutenowa

Granola żurawinowa z masłem orzechowym to jedna z moich ulubionych propozycji szybkiego śniadania. Sama w sobie jest pyszna i zdrowa, a dodatek masła orzechowego sprawia, że staje się bardziej syta. No i oczywiście smaczniejsza. Masło dodatkowo „skleja” składniki. Tłuszcze w nim zawarte powodują, że jest lepiej zbilansowanym „posiłkiem”.   Granola żurawinowa idealnie sprawdzi się w…

Czytaj więcej

Granola piernikowo-daktylowa (chrupiąca i przepyszna)

Granola piernikowa z tego przepisu to hit w pracy mojego lubego. Taki hit, że nie obyło się bez tłumaczenia przepisu na język angielski, aby wszystkie koleżanki mogły skorzystać 🙂 Jest zdrowa, pyszna, prosta w przygotowaniu i łatwo ją zmodyfikować do wersji bezmlecznej czy wegańskiej. Niewątpliwym plusem granoli jest to, że można ją dość długo przechowywać,…

Czytaj więcej

Makowiec na pełnoziarnistym cieście kruchym

Makowiec na pełnoziarnistym cieście czekał ponad rok na publikację. Niesamowite jest to, że wpis ten przygotowałam dokładnie rok temu i nie opublikowałam. Czemu? Nie mam pojęcia.  Cóż nadrabiam więc w tym roku, aby jednak pokazać, że można zrobić kruche ciasto w wersji nieco zdrowszej i odpowiedniejszej dla insulinoopornych.    Uwaga! Chcę jednak zaznaczyć, że to…

Czytaj więcej

Bułeczki twarogowe

  Bułeczki twarogowe na diecie? W ogóle bułeczki? Pewnie wiele osób miałoby się ochotę obruszyć? A przecież nie ma czym. W zdrowej diecie jest miejsce niemal na każdą potrawę/składnik, ale ja nie o tym chciałam. Te bułeczki nikomu krzywdy nie zrobią (wykluczając osoby, które konkretnych produktów oczywiście nie mogą jeść ze względu na stan zdrowia).…

Czytaj więcej

Pleśniak razowy czyli uzdrowiona wersja pleśniaka

  Pleśniak razowy to zdrowsza wersja popularnego ciasta na kruchym spodzie zwieńczonego bezą i kruszonką. Ciasto to łączy w sobie słodycz bezy i kwaskowy smak dżemu z czarnej porzeczki (ja użyłam też truskawkowego, który podbił moje serce). Choć nazwa nie brzmi zachęcająco, bo w końcu pleśniak razowy raczej nie wywołuje cudownych skojarzeń, zapewniam Cię, że…

Czytaj więcej

Pełnoziarniste ciasto ze śliwkami

Pełnoziarniste ciasto ze śliwkami pachnące wanilią i cynamonem to idealna propozycja na jesienną pluchę. Uwielbiam je nie tylko ze względu na jego smak, ale również prostotę przygotowania. Spróbuj, a przekonasz się jak szybko i łatwo możesz zrobić to pyszne ciasto. Wyeliminowanie cukru, a także dodanie mąki pełnoziarnistej, czyni z niego deser, który można pałaszować bez…

Czytaj więcej

Amarantusanki czyli ciasteczka z amarantusa z cynamonem i wiórkami kokosowymi (bezmleczne, bezglutenowe)

Amarantusanki to jedne z najprosztszych ciastek jakie można zrobić. Są pyszne, szybkie w przygotowaniu, można je zrobić w wersji wegańskiej zmieniając tylko miód na syrop z agawy. Będą też idealne dla całej rodziny, w tym dla dzieciaków na dietach eliminacyjnych. Same plusy. One nie mają minusów. 🙂 Co więcej ich słodki smak uzyskałam dzięki daktylom suszonym…

Czytaj więcej

Chleb z mąki gryczanej i ryżowej – bezglutenowy, super prosty przepis

Chleb z mąki gryczanej to chyba najczęstszy wybór osób na dietach bezglutenowych, które powinny przestrzegać również zasad związanych z odpowiednim indeksem glikemicznym posiłków. Ten chleb to moja propozycja dla wszystkich osób, które narzekają na trudności w znalezieniu dobrego pieczywa bezglutenowego. Nie wspominając już, że wiele z nich to coś co przypomina bardziej chleb tostowy niż…

Czytaj więcej

Chleb żytni z ziołami – prosty i przepyszny przepis + mega ciekawostka, którą musisz znać

Chleb żytni razowy to idealne pieczywo dla osób eliminujących pszenicę z diety, ale także dla osób z insulinoopornością. Przepis z tego wpisu to chleb żytni, ale nie na zakwasie, a na drożdżach. Oczywiście byłoby super gdyby każdy mógł jadać ten na zakwasie, ale z mojej praktyki konsultacyjnej wynika, że dla sporej grupy osób jest on…

Czytaj więcej