Sałatka z komosy z granatem i fetą

  Sałatka z komosy z grantem i fetą to dla mnie połączenie idealne. Słona feta, pyszny i słodki granat. Pietruszka nadająca świeżości, orzechy… Uwielbiam takie sałatki za ich prostotę, ale jednocześnie za smak. Są też szybkie w przygotowaniu. W wersji bezmlecznej tej sałatki można użyć marynowanego lub wędzonego tofu.   Sałatka jest naturalnie bezglutenowa z…

Czytaj więcej

Sałatka z burakiem, grillowanym bakłażanem i ciecierzycą (bezglutenowa, wegańska)

Sałatki nie muszą być nudne i nie muszą być czasochłonne. Szczególnie jeśli niektóre składniki przygotowujemy w większej ilości lub do innych dań. Co powiesz na sałatkę z burakiem i bakłażanem? Ta sałatka to efekt grillowania sporej ilości bakłażana, który miał za zadanie być dodatkiem do obiadu, warzywem na kanapce oraz dodatkiem do upieczonej w przyprawach…

Czytaj więcej

Wegańskie mięso mielone z tofu

Wegańskie mięso mielone z tego przepisu to efekt poszukiwań wegańskiego zastępcy mięsa. W sklepach jest masę takich opcji, ale skład mnie zawsze przerażał (przynajmniej w Anglii). Uważam, że osoby będące na diecie wegańskiej w większości spożywają zdecydowanie za dużo produktów wysoko przetworzonych, które mają przypominać nabiał, mięso, parówki i inne podobne. Dieta wegańska może być…

Czytaj więcej