Muffiny owsiane z borówkami – słodkości dla insulinoopornych

Muffiny owsiane z borówkami to szybki sposób na zaspokojenie ochoty na słodkości przy jednoczesnym dostarczeniu sporej ilości składników odżywczych do diety i niezbyt dużej ilości cukrów. Użyłam w nich do osłodzenia erytrolu, który nie dostarcza kalorii, a za co tym idzie węglowodanów. Jestem pewna, że ucieszy to osoby na diecie z niskim indeksem glikemicznym czy…

Czytaj więcej

Smoothie z borówkami i sproszkowanymi jagodami acai

  Smoothie z borówkami i masłem orzechowym sprawdzi się na diecie osób z insulinoopornością choć oczywiścienie tylko. Ma sporą ilość tłuszczów pochodzących z masła orzechowego, a słodkości nadaje mu mały banan. Aby jeszcze lepiej zbilansować to smoothie można dodać dodatkowo 1-2 łyżeczki otrębów. Większa ilość błonnika sprawi, że odpowiedź glikemiczna po posiłku powinna być niezbyt…

Czytaj więcej

Granola żurawinowa z masłem orzechowym – bezmleczna i bezglutenowa

Granola żurawinowa z masłem orzechowym to jedna z moich ulubionych propozycji szybkiego śniadania. Sama w sobie jest pyszna i zdrowa, a dodatek masła orzechowego sprawia, że staje się bardziej syta. No i oczywiście smaczniejsza. Masło dodatkowo „skleja” składniki. Tłuszcze w nim zawarte powodują, że jest lepiej zbilansowanym „posiłkiem”.   Granola żurawinowa idealnie sprawdzi się w…

Czytaj więcej

Placki z batatów (bezglutenowe, bezmleczne) – łatwe do modyfikacji w wersji wegańskiej

Placki z batatów uwielbiam! Są idealnym uzupełnieniem obiadu, sprawdzają się na słodko i wytrawnie. Ubóstwiają je moi podopieczni na diecie bezglutenowej. Są lekkie, przepyszne, rozpływają się w ustach. Gdy nachodzi mnie ochota na coś słodkiego i mam batata robię je w towarzystwie owoców, miodu i greckiego jogurtu.   Nie będę Cię dłużej zachęcać do próbowania.…

Czytaj więcej

Granola piernikowo-daktylowa (chrupiąca i przepyszna)

Granola piernikowa z tego przepisu to hit w pracy mojego lubego. Taki hit, że nie obyło się bez tłumaczenia przepisu na język angielski, aby wszystkie koleżanki mogły skorzystać 🙂 Jest zdrowa, pyszna, prosta w przygotowaniu i łatwo ją zmodyfikować do wersji bezmlecznej czy wegańskiej. Niewątpliwym plusem granoli jest to, że można ją dość długo przechowywać,…

Czytaj więcej

Makowiec na pełnoziarnistym cieście kruchym

Makowiec na pełnoziarnistym cieście czekał ponad rok na publikację. Niesamowite jest to, że wpis ten przygotowałam dokładnie rok temu i nie opublikowałam. Czemu? Nie mam pojęcia.  Cóż nadrabiam więc w tym roku, aby jednak pokazać, że można zrobić kruche ciasto w wersji nieco zdrowszej i odpowiedniejszej dla insulinoopornych.    Uwaga! Chcę jednak zaznaczyć, że to…

Czytaj więcej

Pleśniak razowy czyli uzdrowiona wersja pleśniaka

  Pleśniak razowy to zdrowsza wersja popularnego ciasta na kruchym spodzie zwieńczonego bezą i kruszonką. Ciasto to łączy w sobie słodycz bezy i kwaskowy smak dżemu z czarnej porzeczki (ja użyłam też truskawkowego, który podbił moje serce). Choć nazwa nie brzmi zachęcająco, bo w końcu pleśniak razowy raczej nie wywołuje cudownych skojarzeń, zapewniam Cię, że…

Czytaj więcej

Pełnoziarniste ciasto ze śliwkami

Pełnoziarniste ciasto ze śliwkami pachnące wanilią i cynamonem to idealna propozycja na jesienną pluchę. Uwielbiam je nie tylko ze względu na jego smak, ale również prostotę przygotowania. Spróbuj, a przekonasz się jak szybko i łatwo możesz zrobić to pyszne ciasto. Wyeliminowanie cukru, a także dodanie mąki pełnoziarnistej, czyni z niego deser, który można pałaszować bez…

Czytaj więcej

Placuszki twarogowe które pokochają wszyscy!

Placuszki twarogowe, które pokochają wszyscy? Brzmi trochę zuchwale, ale fakt jest taki, że naprawdę każdy lubi gdy je przygotowuję. Dzieci również! Są super smaczne, proste w przygotowaniu i nie wymagają posiadania w domu bardzo udziwnionych składników. Przygotujesz je w chwilkę. Sprawdzą się gdy masz ochotę na coś słodkiego, ale też na śniadanie czy kolację na…

Czytaj więcej

Placuszki bananowe – proste, pyszne i sycącą (bezmleczne i łatwe w modyfikacji na diecie wegańskiej)

Placuszki bananowe sprawdzają się podczas każdej pory roku. Nieważne czy kończy się lato, przychodzi jesień czy na dworze słychać świszczący wiatr rozpraszający na każdą stronę płatki śniegu. 🙂 Jest duża szansa, że wszystkie składniki na te placuszki masz w domu. Zapraszam więc na prosty, szybki i naprawdę pyszny przepis dla każdego!   Inne przepisy na…

Czytaj więcej